2024.04.20, Szombat
Légzéstámogató készüléket vásárolt a kecskeméti kórház
Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház

Légzéstámogató készüléket vásárolt a kecskeméti kórház

Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház

2020.11.27. 17:39

A napi munkavégzéshez nélkülözhetetlen légzéstámogató készülék megvásárlását támogatta a kecskeméti Mercedes-Benz a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Tüdőbelgyógyászati Osztálya számára.

Hirdetés

Jelenleg ez az osztály látja el főként a koronavírus fertőzött betegeket az intézményben. A készülék azonban nemcsak a covid betegek számára fontos: a támogatásból beszerzett F&P Airvo2, egy magas nazális áramlást biztosító készülék, amely orrkatéteren keresztül biztosítja magas oxigén/levegő keverék áramlását spontán légző betegeknek. Beépített párásítóval a megfelelő hidratáltságot is biztosítja. A betegnek sokkal komfortosabb, a személyzettől pedig kevesebb teendőt igényel az alkalmazása, mint akár a non-invazív lélegeztetés. Hatására javul a légzési hatásfok, csökken a légúti fertőzés veszélye, csökkenti a halálozást, és a kórházi kezelés időtartamát, illetve a szövődmények esélyét.

 

A gép légzészavarban szenvedő, vagy mellkasi műtéteket követően, krónikus légzési elégtelenség esetén is segítség. Magyarországon csaknem 600.000 beteg szenved krónikus légzőszervi betegségben (COPD), amelynek akut rosszabbodásában is támogatás számukra a légzéstámogató készülék. Oxigénhiányos súlyos tüdőgyulladásban segíthet a légzészavar kezelésében, ezzel elkerülve a gépi légzéstámogatást, amely jelentősen javítja a túlélést.

 

„A Tüdőbelgyógyászati Osztályon a koronavírus okozta súlyos vírus pneumónia kezelésében már sikeresen alkalmaztuk olyan betegnél, akinél más eszközzel a gépi lélegeztetés elkerülhetetlen lett volna - ebben az esetben a halálozás akár 50% is lehet - a beteg végül sikeresen meggyógyult” – mondta el Dr. Bozóky István, a Tüdőbelgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa.

 

A kecskeméti Mercedes-Benz nem először segít: már a járvány első hullámában is felvették a kapcsolatot a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházzal, hogy megtudják, mire lenne szükségük. A gyár, a járványhelyzettől függetlenül, mindig is szem előtt tartotta a társadalmi felelősségvállalást és évek óta támogatja az intézményt a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítványon keresztül.

KecskemétBács-Kiskun Megyei Oktatókórházlégzéstámogató készülékMercedes-Benz Gyár