2024.07.23, Kedd
Október a reformáció hónapja
Kecskeméti Református Egyházközség facebook

Október a reformáció hónapja

mti

2020.09.28. 18:34

A központi programok között szerepel a kecskeméti ökumenikus missziói nap október 11-én a kecskeméti református templomban.

Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében. A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul.

A rendezvénysorozat idei mottója a János evangéliumából vett idézet: "hogy mindnyájan egyek legyenek..." - írta a MEÖT az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A megnyitó központi istentisztelet október 1-jén, csütörtökön este hatkor lesz a Kálvin téri református templomban. Az istentiszteleten igét hirdet Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke, a liturgiában részt vesznek a tagegyházak főpásztorai.

A programsorozat kiemelt rendezvénye a reformációi gála a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban október 18-án. A gálaesten Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára tart előadást A reformáció nemzetközi hatása címmel.

Az ünnepség keretében átadják a Protestáns Újságírók Szövetsége kitüntetését, a Ráth Mátyás-díjat.

A reformáció hónapját lezáró hagyományos megemlékezést október 31-én rendezik meg Budapesten, a Reformációi Emlékparkban, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán. Az ünnepi beszédet az idén Kecser István, a Magyar Pünkösdi Egyház főtitkára mondja.

 

Október 25-én reformációi istentisztelet lesz az Agapé Pünkösdi Gyülekezetben, amelyen Papp János, a baptista egyház elnöke hirdet igét.

A reformáció emléknapját október 31-én arra emlékezve tartják, hogy Martin Luther német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára. A Luther vezette új irányzat lett az evangélikus, míg a Jean Calvin genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja.

Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja az Európai Egyházak Konferenciájának is, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában. A szervezetnek 11 tagegyháza van, több felekezet pedig - köztük a Magyar Katolikus Egyház - együttműködő státussal vesz részt a munkában.

Kecskemétreformációkecskeméti református templom