2023.10.01, Vasárnap
Legek a kecskeméti lakáspiacról - melyik a legnépszerűbb városrész?
A kép illusztráció - pixabay.com

Legek a kecskeméti lakáspiacról - melyik a legnépszerűbb városrész?

ingatlan.com

2020.09.24. 17:59

Kecskeméten a használt lakások és családi házak négyzetméteréért szeptemberben 407 ezer forintot kértek az eladók. A legnépszerűbb városrészben, a belvárosban viszont 451 ezer forintot kell adni értük. Kecskeméten belül a széchenyivárosi, a hunyadivárosi és hetényegyházai lakóingatlanok tartoznak is a legkeresettebbek közé. A legmagasabb négyzetméterár pedig Homokbányához köthető, itt 537 ezer forintnál járnak a négyzetméterárak.

Hirdetés

Lendületes emelkedést mutatott a múlt év végéig, illetve a koronavírus-járvány magyarországi megjelenéséig az országos lakáspiac. A boom, azaz a kereslet és az árak növekedése a fővárosban indult 2014-ben, majd fokozatosan vidéken is egyre jobban pörgött fel a piac vidéken is. Az élénkülés nem volt egyenletes az országon belül és a városokon belül is nagyon eltérően alakult a kereslet.

 

Hagyomány és dinamika

“Egy-egy városban vannak hagyományosan, azaz évtizedek óta felkapottabb területek, például a város központi, belső részei. Ugyanakkor mindenhol van egy dinamikája a helyi lakáspiacnak. Azaz vannak átmenetleg vagy tartósabban felélénkülő városrészek is” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. „Például, ha egy városrészben nagyon leszűkül a kínálat és megugranak az árak, akkor sok esetben a szomszédos területek kezdenek felpörögni.” – tette hozzá a szakértő.

 

Kecskeméti legek

Az ingatlan.com kecskeméti lakáspiacot bemutató elemzése szerint szeptember közepén a kínálatban szereplő lakások és családi házak négyzetméterárának mediánja 407 ezer forint volt. Ez azt jelenti, hogy az eladó lakóingatlanok fele ennél alacsonyabb, a másik fele pedig magasabb áron szerepel a kínálatban.

 

 

Az ingatlan.com szerint a Kecskemét belvárosában lévő lakóingatlanok iránt a legnagyobb a kereslet: az érdeklődők több mint 11 százaléka szeretne itt lakást vásárolni. Ezekért a lakóingatlanokért négyzetméterenként 451 ezer forintot kérnek a tulajdonosok. Szintén népszerű a vevőjelöltek körében a Széchenyiváros, Hunyadiváros és Hetényegyháza városrész, ahol 317-377 ezer forint a négyzetméterár. A legmagasabb 537 ezer forintos medián négyzetméterár pedig homokbányai lakóingatlanokat jellemzi.

KecskemétKecskemétingatlanpiac