2024.07.21, Vasárnap
Együttműködés született az ITM és a kecskeméti egyetem között
MTI/Soós Lajos

Együttműködés született az ITM és a kecskeméti egyetem között

MTI

2020.09.02. 15:30

A kistelepüléseken élő általános iskolás gyerekek esélyegyenlőségét segítő együttműködési megállapodás jött létre.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára és Fülöp Tamás Ferenc, a Neumann János Egyetem rektora közötti együttműködési megállapodásra a minisztérium könyvtártermében került sor 2020. szeptember 2-án. Az egyetem ezáltal csatlakozott a kistelepüléseken élő általános iskolás gyerekek esélyegyenlőségét célzó Tanítsunk Magyarországért programhoz.


2022-re tízezer részt vevő a cél

György László elmondta,

a kutatások szerint azok a gyerekek, akik távol nőnek fel a munka- és továbbtanulási lehetőségektől, az általános iskola utáni időszakot megpróbáltatásként élik meg; a program ezen szeretne könnyíteni.   

A Tanítsunk Magyarországért egyetemi mentorprogramjában idén ősztől 384 egyetemista és több mint 1600, 7. és 8. osztályos általános iskolás vesz részt több mint hatvan vidéki településen. A programba bekerülő gyerekek teljesítményét, életcéljaikban bekövetkező változásokat megmérik. Szeretnék elérni, hogy 2022-re legalább tízezer mentor és mentorált vegyen részt a programban - emelte ki György László.   


Az egyetem hallgatói közül is sokan hátrányos körülmények közül érkeztek

Fülöp Tamás Ferenc, a Neumann János Egyetem rektora arról beszélt, hogy az egyetem stratégiai céljaiba is beleillik a programhoz való csatlakozás, ezzel is szeretnének hozzájárulni a régió településein élő gyerekek lehetőségeinek kibontakoztatásához.   

Mint mondta, az egyetem hallgatói közül is sokan nehéz, hátrányos körülmények közül érkeztek, így jobban átérzik, mennyire fontos az élményszerű tapasztalat. Hozzátette: a felsőoktatási intézmény célja a korai pályaorientáció is, így szeretnék, ha a fiatalok minél hamarabb megismerkednének az egyetem műszaki, gazdasági, informatikai és agrárképzéseivel.

KecskemétKecskemétITMNeumann János Egyetemesélyteremtés