2024.04.23, Kedd
Tíz bemutató a kecskeméti Katona József Színház következő évadában
Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház - Facebook

Tíz bemutató a kecskeméti Katona József Színház következő évadában

MTI

2020.08.25. 08:00

Tíz bemutatót, két felolvasóestet és egyetemi osztálytermi előadást is tervez a 2020/2021-es évadában a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház - derült ki a teátrum hétfői évadnyitó társulati ülésén.

Hirdetés

Cseke Péter, a kecskeméti teátrum igazgatója elmondta: úgy érzi, közönségük készen áll az újranyitásra, hiszen két nap alatt annyi bérletet értékesítettek, mint a korábbi években öt hét alatt.

Hangsúlyozta: pályázatnak köszönhetően a nyílászárók cseréjével és fürdőszoba-felújításokkal folytatódik a színészház korszerűsítése. Bejelentette továbbá, hogy a sikeres közbeszerzési eljárás eredményeként féléves késéssel, de eldőlt, hogy kik tervezik a nagyszínház felújítását, amelynek konkrét munkálatai a tervek szerint 2022 nyarán kezdődhetnek meg.

A direktor kiemelte: a hét nagyszínházi bemutató közül az első október 2-án a Légy jó mindhalálig című musical lesz Nagy Viktor rendezésében. Az Egy csók és más semmi című zenés vígjátékot 2021. január 8-án Szőcs Artúr állítja színpadra, majd Gogol A revizor című vígjátékának bemutatóját Pataki András rendezésében 2021. március 5-én láthatja a közönség.

Donizetti A csengő című vígoperáját a színház igazgatója, Cseke Péter, Shakespeare egyik klasszikusát, a Szentivánéji álom című táncszínházi előadást pedig Barta Dóra viszi színre. Mindkettőnek 2021. április 16-án lesz a bemutatója.

A gyermekeket először október 7-én Barta Dóra rendezésében, a Kecskeméti City Balett előadásában a Hamupipőke című mesebalettre, majd 2021. január 27-én A jegesmedve szerelmese című zenés "klímamesére" várják, amelyet Cseke Péter rendez.

A Kelemen László Kamaraszínházban szeptember 25-én mutatják be a Nyolc nő című bűnügyi komédiát Kéri Kitty, december 11-én a Férjek és feleségek című komédiát pedig Szente Vajk rendezésében.

A Ruszt József Stúdiószínházban Szerednyei Béla állítja színpadra a Jövőre, veled, ugyanitt című romantikus vígjáték második részét, amelyet december 18-án mutatnak be.

Ősszel és tavasszal - szintén a stúdiószínházban - felolvasószínházi estéket is tartanak. Az első, október 10-én Tasnádi István Memo - a felejtés nélküli ember című előadást Kocsis Pál rendezi. A teátrum egyetemi osztálytermi előadását pedig Dohy Balázs egyetemi hallgató viszi színre.

A kecskeméti színház új főrendezője, Szente Vajk kiemelte: három irányelve közé tartozik az innováció, az új utak keresése, az új irány felé való törekvés. Szintén fontos számára az érthető, de közben elgondolkodtató színházi előadások megteremtése, akárcsak a teátrumban dolgozók lélektana, egymásra hatása, párbeszéde.

A színház új művészeti tanácsadója Pataki András lesz. A Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője hangsúlyozta: nagy öröm számára, hogy a világirodalom egyik legnagyobb remekét rendezheti Kecskeméten és a megújuló nemzeti színház koncepciójának felépítésében művészeti tanácsadóként részt vállalhat.

A színház tánctagozatát vezető Barta Dóra kiemelte: nyolcadik évadát kezdi meg a Kecskemét City Balett. Több taggal is bővülő társulatuk nemzetközi tánctalálkozón, vendégszerepléseken és nyílt napon is igyekszik megismertetni, népszerűsíteni a táncszínház, a balett műfaját.

Károly Katalin zenei vezető a színház zenei tagozatának bővüléséről számolt be, a zenekarba számos új tagot vettek fel és a közeljövőben önálló énekkara is lesz a teátrumnak. Kínálatukban pedig új műfajként az opera is megjelenik.

Cseke Péter a nyárról szólva elmondta: vendégelőadásaik ugyan elmaradtak, de pótolták két bemutatójukat és szeretnék megtartani októberben erdélyi fellépéseiket, majd novemberben a SZÍN-TÁR-t, a hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatóinak találkozóját is.

KecskemétKecskeméti Katona József Nemzeti SzínházbemutatóBács-Kiskun megye