2024.04.25, Csütörtök
Erdőfürdőzésen járt a kecskeméti Egészségkert csapata
Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház

Erdőfürdőzésen járt a kecskeméti Egészségkert csapata

Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház

2020.08.14. 14:19

Három órás vezetett erdőfürdőzésen vett részt a kecskeméti kórház Egészségkert csapata az Arborétumban Valkó Zsuzsi, erdőfürdőzés vezetőnek köszönhetően. Ezzel a csapat megkezdte az intézmény terápiás kertjének kialakítására a szakmai felkészülést, érzékenyítést a téma kapcsán.

Hirdetés

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Egészségkert csapata idén megnyerte a 4 millió forint támogatással járó Richter Anna Díjat, orvos kategóriában. Céljuk, hogy a kórház udvarán egy testi-lelki felüdülést és gyógyítást segítő terápiás kertet valósítsanak meg.

Az erdőfürdőzés az Egészségkert csapatának első, operatív munkákat megelőző közös programja volt, hogy szakmailag-lelkileg felkészüljenek, ráhangolódjanak a kórház kertjének kialakítására. A csapat tagjai: Dr. Molnár Mária onko-pszichiáter, Gyapjas Tünde pszichológus, Lantos Lenke ápoló, Leskowsky Laura gazdasági osztályvezető- helyettes, Nagyné Szigeti Dóra PR menedzser.

 

"Csend, nyugalom, napfény, lágy szellő, madárcsicsergés. Relaxáció, ellazulás, megnyugvás, testi-lelki felüdülés. Ebben az élményben lehet részünk, ha néhány órára kiszakadunk a nagyvárosi, zajos létből, elhagyjuk az irodát, letesszük az autót és csak a természetre és önmagunkra figyelünk.

Az erdőfürdő, azaz sinrin-joku egy japán eredetű stresszcsökkentő, irányított relaxációs séta, mely során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. A módszer segítségével mélyebbé és nyugodtabbá válik légzésünk, közérzetünk jobb lesz, és nyugodtabbá válunk. A program során leülünk a fűben, megállunk egy fa mellett, elmerülünk a táj látványában. Megérintjük a növények sokféle textúráját és megfigyeljük az apró élőlényeket, melyek mellett máskor elmegyünk.

Az erdőfürdőzés során összehangolódunk a természettel és ezen keresztül magunkkal is. Nem a túrázás, vagy sportolás, és nem is a társaság miatt megyünk ki az erdőbe. A program során nem beszélgetünk egymással, így jobban tudunk figyelni a természet hangjaira. Lassan lépkedünk, megfigyeljük a növények, bogarak mozgását, a szél és fény játékosságát. Leülünk egy fa tövébe, lehunyjuk a szemünket és megérintjük az avart, a földet. Kiválasztjuk a kedvenc fánkat, és beleképzeljük magunkat létébe." - mesélik a csapat tagjai.

 

A nagyjából 3-4 óra hosszan tartó természetes stresszoldó és immunerősítő hatású erdőfürdő közös csemegézéssel és teaceremóniával zárul.

 

KecskemétBács-Kiskun Megyei KórházEgészségkert