2024.03.28, Csütörtök
Zöld és modern a Kecskemét Campus új épülete
uni-neumann.hu

Zöld és modern a Kecskemét Campus új épülete

Neumann János Egyetem

2020.06.18. 20:42

Az épülő CAMPUS a továbbiakban új épületekkel fog kiegészülni, amelyek kollégiumként, könyvtárként és adminisztrációs központként üzemelnek a jövőben.

Hirdetés

Innovatív építészeti megoldásokkal, fenntartható energiagazdálkodással, Magyarországon egyedülálló színpadszerűen forgatható auditóriummal és a díjnyertes Tőzsdetojással rendelkezik az épülő Kecskemét Campus épületegyüttesének fő létesítménye, az Oktatási épület. Az új létesítmény dizájnjában is modern, lekerekített formákkal rendelkező épület, amely méltó helyszínül szolgálhat a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának képzéseihez. Az építés feladatát az MNB Alapítványok által létrehozott Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. látja el.

Új szintre lép a gazdaságtudományi oktatás a Kecskemét CAMPUS központjában, az Oktatási Épületben - mondta el a kivitelezést koordináló és a létesítményt üzemeltető KEDO Zrt. vezérigazgatója. Szemerey Szabolcs kifejtette: a kecskeméti gazdasági klímát már a 2000-es évek közepétől fogva a város, az oktatás és a helyben működő cégek együttműködése jellemzi. Ez a közös gondolkodás hívta életre a gazdaságtudományi képzéseket a városban, hiszen a már meglévő műszaki és kertészeti felsőfokú képzés mellett erre volt a legnagyobb igény, melyhez az új épület méltó helyszínt biztosít.

Az épület több funkciót is ellát. A vállalatokkal való együttműködés keretében a kis- és középvállalkozói szektorból már jelenleg is van cég, amely irodáit az Egyetem területén működteti. A cél az, hogy további vállalatok költözzenek be fizikailag is a CAMPUS Oktatási épületébe és élő, gyümölcsöző kapcsolat alakuljon ki a kutatás-fejlesztés és innováció terén.

Az épület tervezésekor tudatosan készültek a konferencia-funkciók kialakítására is. Ehhez egy rendkívül innovatív megoldást választottak: az auditórium külön-külön egy 300, egy 120 és egy 80 fő befogadására alkalmas teremből áll, amelyet azonban a legnagyobb színházakból ismert megoldással egybeforgathatnak. Ennek eredményeképp egy 500 fős nagyelőadó és konferencia terem is könnyedén kialakítható. „Oktatási intézményben ez teljesen egyedülálló, az Egyesült Államokban is csak professzionális konferenciahelyszínen fordul elő ilyen megoldás” – mondta el Szemerey Szabolcs. 

Az épület egyik különlegessége a több mint 80 tonnás Tőzsdetojás, amely egyedülálló látványt nyújt. A tojásdad építészeti elem tulajdonképpen egy kétszintes önálló épület, mely az Oktatási épület aulájában függ. Ennek felső szintjében tőzsdei oktatóterem, pénzügyi elemző központ, alsó szintjén tanulószoba, illetve közösségi tér található.

Utóbbiban a diákok együttműködésének van tere, telefontöltőkkel, kényelmes ülőhelyekkel. A Tőzsdetojás különlegességét és egyediségét jelzi az is, hogy a közelmúltban az Év Tetője Nívódíj 2020 pályázaton, a homlokzatburkolati szekcióban kiosztott nívódíjat – az Aranysalejzni vándordíjat nyerte el.

Az épületet a kezdetektől fogva modernnek és fenntarthatónak tervezték. A tetején található napelemek a létesítmény villamos energiaigényének éves átlagban mintegy 5-6 százalékát biztosítják. Az Oktatási épületben ezen felül nem használnak fosszilis energiaforrásokat, pl. gázt sem, a fűtést geotermikus módszerrel oldják meg, 118 darab talajszonda szolgálja a fűtés-hűtési rendszert. A fenntarthatóságot szolgáló megoldásoknak köszönhetően az épület energiafelhasználásának több mint a fele zöld forrásból származik.

A Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara nem csupán az innovatív épülettel hoz perspektívát Kecskemét életébe, hanem versenyképes oktatási programjaival is.

„A Karon négy alapképzéssel, két mester képzéssel melyek közül országosan a harmadik legnépszerűbb MBA-képzéssel várják a diákokat. Jelenleg mintegy 700 hallgató tanul a Karon, a létszám 2 év múlva éri el a maximumot, akkor 1200 diák tanul majd gazdasági- pénzügy, illetve menedzsment szakokon Kecskeméten” – mondta el a vezérigazgató.

A diákok főként Kecskemét környékéről, Békés és Csongrád megyéből érkeznek. „Sok esetben a hallgatóink kedvezőtlen adottságokkal rendelkező, elmaradott térségekből jönnek, de teljes értékű, felkészült szakemberekként távoznak. Az Egyetem nagy hozzáadott értéke a szociokulturális háttér biztosítása is” – fogalmazott Szemerey Szabolcs.

A vezérigazgató szerint az oktatási intézmény elszívó hatása nem visszafordíthatatlan: a hallgatók részben Kecskeméten helyezkednek el, részben pedig visszamennek szülővárosukba, falvaikba, ahol a helyi értelmiség gerincét alkotják majd.

KecskemétNeumann János EgyetemKecskemét