2024.04.20, Szombat
Saját gyártású védőeszközöket használ a Mercedes-Benz gyár

Saját gyártású védőeszközöket használ a Mercedes-Benz gyár

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

2020.06.09. 13:00

Ilyenek például a 3D nyomtatóval gyártott ajtónyitók és a gyártásban dolgozók számára készített arcpajzsok.

Hirdetés

A koronavírus-világjárvány okozta több hetes szünetet követően 2020. április 28-tól fokozatosan újraindult a termelés a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában. A vezetőség a munkavállalók egészségét és védelmét szolgáló több mint 120 intézkedést vezetett be. A gyár több mint 4400 munkavállalót foglalkoztat, így különösen fontos, hogy a munkatársak biztonságos környezetben dolgozhassanak.

A jelenlegi tudományos ismeretek alapján a koronavírus bizonyos felületeken akár több órát is képes megmaradni, ezért a gyárban a gyakran érintett felületeket folyamatosan fertőtlenítik.  A gyár vezetése a kollégákat arra kéri, hogy az egyes felületek érintését kerüljék, sőt kreatív megoldásokkal is segíti őket. Éppen ezt a célt szolgálja az a speciális, alkarral működtethető, kilincsre szerelhető ajtónyitó, amellyel a gyár üzemeiben és az irodákon belüli közlekedés során nem kell közvetlenül megérinteni a kilincseket. Ennek a védőeszköznek a legnagyobb különlegessége, hogy minden egyes darabja az összeszerelő üzemben, 3D nyomtató segítségével készül. A gyártás már a leállás alatt elkezdődött, eddig több mint 200 darabot helyeztek fel a telephely különböző területein lévő ajtókra, és folyamatosan készülnek az új darabok is.

Az ajtónyitó azonban nem az egyetlen „házi készítésű” védőeszköz: a kilincsre szerelhető ajtónyitók mellett arcvédő pajzsokat is készítettek a gyár munkatársai, amelyek az összeszerelő üzem azon munkaállomásaira készülnek, ahol a munkatársak nem tudják tartani az előírt távolságot. Ennek révén sikerült olyan saját készítésű modellt gyártani, amely nem párásodik, és a pánt része is megfelelően illeszkedik. A védőpajzsok 3D nyomtatással készülnek el, méghozzá három óra alatt. A legújabb darabok már továbbfejlesztett, optikailag tiszta, torzításmentes plexiből készülnek az első, gyárban készített típusokhoz képest.

 

KecskemétMercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.Kecskemét