2024.04.24, Szerda
Elindult a Rudolf laktanyában az első önkormányzati projekt
Fotó: bacsmegye.hu

Elindult a Rudolf laktanyában az első önkormányzati projekt

kecskemet.hu

2020.06.15. 08:00

A Nyugati Városkapu fejlesztési program egyik meghatározó helyszíne az egykori Rudolf laktanya területe, ahol néhány hete elindult az első önkormányzati fejlesztés az új családsegítő és gyermekjóléti központ kialakítása. A projekt egy sikeres pályázatnak köszönhetően több mint 508 millió forint felhasználásával valósul meg.

Hirdetés

Tetszhalott állapotából éled újjá néhány éven belül az egykori Rudolf laktanya. A 11 hektáros területnek már kétharmad részén indultak el/vagy állnak már tervezés alatt konkrét fejlesztések. A beruházások részét képezik Kecskemét Nyugati Városkapu programjának. Az első önkormányzati projekt ezek közül az új családsegítő és gyermekjóléti központ kiépítése, amelyet az unió egy sikeres pályázatnak köszönhetően több mint 508 millió forinttal támogat.

A projekt célja egy új család és gyermekjóléti központ létrehozása, amellyel az eddigieknél egy fejlettebb infrastrukturális környezetben valósul meg a városi és járási szintű családsegítő és gyermekjóléti ellátás. Egyben kiteljesedik a modern szociális munka bevezetése, a családfókuszú szociális munka kialakítása és szakmai műhelyként történő működtetése, a tanácsadások, a várandós anyák segítése, a speciális szolgáltatások, mint az utcai szociális munka, a kórházi szociális munka, a készenléti szolgálat vagy a kapcsolattartási ügyelet fejlesztése, továbbá a mediáció, mint segítő módszer alkalmazásának bővítése és kiterjesztése.

A három épületrészből álló, több mint 1300 négyzetméteres új családsegítő központ a tervek szerint két év múlva készül el a Széktói stadion szomszédságában. Ide költöznek majd be a Fecske utcai családsegítő szolgálat munkatársai. A beruházás eredményeként építészetileg és funkcionálisan, az intézmény infrastrukturális igényeit minden tekintetben kielégítő korszerű, akadálymenetesített komplexum jön létre, amely alkalmas lesz az intézmény megnövekedett feladatainak az ellátására és a magasabb színvonalú család és gyermekjóléti szolgáltatások biztosítására.

A családsegítő és gyermekjóléti központ után a következő nagy beruházás a Kada Elek Szakiskolának helyet adó hat épület rekonstrukciója lesz. A volt laktanya területére tervezett beruházások, a nagyrészt országos védettség alatt álló épületek miatt húzódtak el a vártnál tovább, hiszen ezek hasznosítása során maximálisan eleget kell tenni az örökségvédelmi előírásoknak. A szükséges engedélyeket ugyanis csak ebben az esetben adták meg a hatóságok.

A beadott és már engedéllyel rendelkező átfogó koncepció szerint például a területen megvalósuló projekteket, a felépülő létesítményeket nem lehet majd egymástól hagyományos kerítéssel elválasztani. Ezt a szakembereknek a tájépítészet eszköztárát bevetve kell majd megoldaniuk.

A Nyugati Városkapu fejlesztési program fontos részét képező terület egyharmadán még vannak hasznosításra váró épületek, területek. Az önkormányzat abban bízik, hogy a már elindult beruházások révén a vállalkozások fantáziát látnak majd a még szabad ingatlanok hasznosításában.

KecskemétRudolf laktanyaNyugati Városkapufejlesztéscsaládsegítő és gyermekjóléti központBács-Kiskun megye