2024.03.29, Péntek
A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe
Fotó: Lezsák Sándor facebook oldala

A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe

mti

2020.05.26. 13:43

Munkahelyvédelmi bértámogatói okiratot kapott ma a soltvadkerti Autócent Kft., a petőfiszállási Gazda-Tej Szövetkezet, a mélykúti Hunent Zrt, a kecskeméti Szimikron Kft, és a lajosmizsei Tanya Csárda Kft. 

Hirdetés

A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe, ami 125 ezer munkavállalónak jelent többletbért - közölte Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter kedden Kecskeméten.

2019-re a foglalkoztatottak száma 4,5 millióra nőtt, a munkanélküliek aránya 3,5 százalékra csökkent. Utóbbi adat európai szinten is a legjobbak közé tartozott.  A koronavírus és annak gazdasági következményei azonban súlyos hatással vannak a munkaerőpiacra is - folytatta. Hangsúlyozta: az elmúlt évtized bizonyította, hogy a magyar emberek munkából akarnak és tudnak megélni. A kormány álláspontja ezért továbbra is az, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg kell védeni, amennyit a vírus mégis elpusztít, annyi újat kell létrehozni.     

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében döntött a kormány a gazdasági akcióterv végrehajtásáról, amely a jegybank által indított programokat is ideértve a GDP mintegy 20 százalékát csoportosítja át - mondta a miniszter.     

A gazdaságvédelmi akcióterv kiemelt célja a magyar emberek munkahelyeinek védelme, új munkahelyek teremtése - emelte ki.     

Palkovics László ismertetése szerint az elmúlt másfél hónapban csaknem negyedmillió ember munkahelyét sikerült megvédeni a munkahelyvédelmi bértámogatás és a versenyképesség-növelő bértámogatási program keretén belül. Hozzátette, hogy áprilishoz képest májusban harmadával kevesebb új álláskeresőt regisztráltak.     

A munkahelyvédelmi bértámogatásban részesült 125 ezer munkavállaló mellett a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók után járó kedvezményre több mint 10 ezer munkavállalóra érkezett be kérelem. Bács-Kiskun megyében eddig a kormány 6500 munkavállalónak segített munkahelye megőrzésében.     

A cégek talpon maradása érdekében a teljes vállalati szektor likviditását biztosítják a hitel-, garancia- és tőkeprogramokkal. A vállalkozások ezen felül mindössze 0,1 százalékos kamattal, 9 havi bérre, 2 éves futamidejű munkahelymegtartó hitelt is kérhetnek -közölte.     

Salacz László fideszes országgyűlési képviselő elmondta: a kormány gyors, hatékony intézkedéseinek köszönhetően  Bács-Kiskun megyében 534 céget és  6560 munkahelyet sikerült megmenteni.     

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere arról beszélt, hogy megbecsülik a munkavállalókat ilyen válságos helyzetben is, szavai szerint nemcsak akkor van szükség a munkavállalókra, amikor profitot termelnek, válság idején is kell gondoskodni róluk. Hangsúlyozta, hogy optimistán tekintenek a jövőbe.

Kecskemétmunkahelyvédelmi bértámogatásKecskemét