Kecskeméten hagyományai vannak a kajszi barack termesztésének, az egyik legsikeresebb fajtát Magyar, avagy Kecskeméti néven ismerik az emberek. A gyümölcs szerepel Kecskemét Város és Bács-kiskun Megye értéktárban is, a kecskeméti barackpálinka hungarikum lett.
A termelési hagyomány folytatói között igény támadt a termelői közösség létrehozására és a termékeik jobb pozicionálására. A kajszi barack kiszorult a helyi érdeklődés középpontjából mintegy 60 évre. A munka elindult és a gazdálkodók kezdeményezését a Magyar Agrár-környezetgazda Egyesület karolta fel. Az értékes gyümölcs és a belőle készült termékek népszerűsítése, fogyasztása a város lakói számára – ismét - identitásuk részévé válhat.
Az események sorából most egy szakmai konferencia emelendő ki, amelyre február 27-én délelőtt 9 órától kerül sor a kecskeméti Tudomány és Művészetek Házában.
A kajszi barackot termelők és a kertész szaktanácsadók és más érdeklődők kaphatnak a téma jeles ismerőitől információkat, kutatási eredményeket és javaslatokat a fajtaválasztás, a termőhelyi sajátosságok és a klimatikus viszonyok tükrében. A rendezvény nyilvános és térítésmentes, de előzetes regisztráláshoz kötött.
Kapcsolattartó: Kőváriné dr. Bartha Ágnes 06 30 440 4687 [email protected]
További információk találhatók az alábbi linkeken:
Bács-Kiskun Megye nemzeti értékei
Projektvezetőjeként, több évtizedes tapasztalattal a háta mögött irányítja a veszprémi vár VEMÉV-SZER általi munkálatait Csehi Lóránt. A novemberi Hónap Mérnökét pályájáról, motivációiról és arról is kérdeztük, mi kell ahhoz, hogy valaki megtalálja a helyét építőmérnökként.
Hazánk egyik legszebb iskolaépületét 1932-ben avatták fel, a közelgő 100. évfordulóig pedig elvégzik a főépület külsejének rekonstrukcióját. A szakemberek hat ütemben, összesen mintegy 15743 négyzetméternyi felületet tisztítanak meg, javítanak ki és festenek le a műemléki védelem alatt álló intézményen.