2024.03.29, Péntek
Járdányi100 - Koncertekkel és konferenciával is emlékeznek Járdányi Pál zeneszerzőre
Illusztráció - www.trencinregion.sk

Járdányi100 - Koncertekkel és konferenciával is emlékeznek Járdányi Pál zeneszerzőre

mti.hu

2020.02.10. 17:01

Koncertekkel, konferenciával, tárlatokkal és kötetekkel is emlékeznek idén Járdányi Pál zeneszerzőre, népzenekutatóra születésének 100. évfordulója alkalmából a Járdányi100 programsorozatban.

Hirdetés

A Zenetudományi Intézet a Járdányi és kora című, többszerzős tanulmánykötettel, valamint december 2-án és 3-án zenetudományi konferenciával emlékezik meg Járdányi Pál munkásságáról, zenepedagógiájáról, kutatásairól és koráról - mondta el Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézet igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.

A Dalos Anna szerkesztésében várhatóan decemberben megjelenő tanulmánykötet többek között Járdányi Pál zenekari műveit és népdalfeldolgozásait ismerteti, bemutatja a korszakot és a kortársakat, emellett családi képek és egyéb dokumentumok színesítik. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora kiemelte: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is csatlakozik a Járdányi100 programsorozathoz, így március 10-én a Solti-teremben Járdányi Pál művei, egyebek mellett a 2. vonósnégyes, a Hegedűduók és a Szerelmi dalok szólalnak meg, december 3-án pedig előadásában a Hárfaverseny hangzik el a Pesti Vigadóban.

A Zenetudományi Intézet népzenekutató csoportja a 100 éves jubileum alkalmából két projekttel tiszteleg Járdányi Pál tudományos életműve előtt. Az egyik Járdányi Kidéről készült falumonográfiájára, a másik a népdalrendszerezésére vonatkozik - közölte Szalay Olga népzenekutató. Új kiadásban lát napvilágot A kidei magyarság világi zenéje címmel 1943-ben megjelent monográfia, amelyet kiegészítenek a hagyatékból és a Zenetudományi Intézet népzenekutató csoportjából előkerült, eddig ismeretlen dokumentumokkal, jegyzetekkel. A másik projekt Járdányi népdalrendszerező munkáját mint folyamatot kíséri végig.

Kecskeméten emléknappal, a budapesti Szent Imre Gimnáziumban kiállítással és hangversennyel, Miskolcon és Győrben a zeneszerző szimfonikus műveinek megszólaltatásával emlékeznek - ismertette a programokat Járdányi Zsófia hegedűművész, a Zeneakadémia tanára, Járdányi Pál lánya.

Járdányi Gergely nagybőgőművész, a Vicenzai Konzervatórium tanára, a zeneszerző fia a jövőbeli tervekről elmondta: a XII. kerületben szeretnének emléktáblát elhelyezni édesapja egykori lakóházánál, kezdeményezték a posztumusz díszpolgári cím adományozását, de díj alapítása, utca elnevezése és a hagyaték kutathatóvá tétele is a tervek között szerepel. Járdányi Pál (1920-1966) Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző, zenepedagógus, népzenekutató január 30-án lett volna 100 éves.

KecskeméttanulmányzenetudományKecskemét