2024.07.23, Kedd
Kecskeméten is remek volt a Bátrak Ligája viadal
honvedelmisport.hu

Kecskeméten is remek volt a Bátrak Ligája viadal

honvedelmisport.hu

2020.01.14. 16:09

A Honvédelmi Sportszövetség immáron hagyományosnak mondható, rendkívül népszerű sorozata a 2019/2020-as tanévben Siklós és Balassagyarmat után tíz csapat részvételével Kecskeméten, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában folytatódott.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az országos versenysorozat hétfői megnyitóján jelezte, hogy a nemzeti összetartozás évében határon túli csapatok is részt vesznek a versenyen. A Bátrak Ligája kecskeméti állomásán ugyanis két vajdasági és egy horvátországi általános iskola is képviseltette magát.

 

Az államtitkár hangsúlyozta, bízik benne, hogy azt az összefogást, illetve nemzeti összetartozást, amit az elmúlt években sikerült megteremteni – akár a Bátrak Ligája sport- és ügyességi versenysorozat keretében is – lehetőség lesz tovább erősíteni a fiatalok körében. Emlékeztetett: ez a második tanév, hogy a Honvédelmi Sportszövetség a nemzetpolitikai államtitkársággal összefogva valósítja meg a Bátrak Ligája vetélkedősorozatot.

Dr. Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke elmondta: akárcsak a próbatételekhez, kihívásokhoz, úgy az élethez is bátorság szükséges. Mint kiemelte, a szövetség célja, hogy olyan képességekkel és kompetenciákkal vértezzék fel a fiatalokat, amelyekkel minél hatékonyabban úrrá tudnak lenni a mai, globalizált világ különféle nehézségein. A szövetség elnöke elmondta: a Bátrak Ligája versenysorozatnak katonai jellege is van, hiszen a sebesült társak hordásától kezdve a lézeres céllövészeten keresztül kadétek is segítik a fiatalok felkészülését.

 

A főként honvédelmi jellegű versenyszámokot úgy állították össze, hogy azonnali sikerélményhez juttassák a fiatalokat, és a vetélkedés mellett a közösségépítés is fontos szempontja a szervezőknek – tette hozzá.

Simicskó István hangsúlyozta: az országos hálózatot képező Honvédelmi Sportközpontok egyike a tervek szerint Kecskeméten épül majd meg. A közösségi élmények, a sportolás és honvédelmi ismeretek elsajátításának legfőbb helyszínein a sportlövészet, a küzdősportok és a technikai sportok lehetőségét is megteremtik – sorolta.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Nébald György, a HS általános alelnöke (aki a díjkiosztásnál főszerepet vállalt), a szervezet alelnökei közül dr. Borbály Attila, Boros György és Farkas László, valamint Zsámboki Anna tankerületi igazgató, Mészáros Katalin, Tagintézmény vezető, és dr. Mák Kornél, Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati alelnök

 

A Bátrak Ligája harmadik, kecskeméti állomásán a négy helyi csapat mellett két kiskunfélegyházi, egy mórahalmi, két szerbiai és egy horvátországi általános iskola nyolcfős együttesei küzdöttek egymással. A vetélkedőn fordulónként az első három csapat érem-, kupa- és értékes sportszerutalvány díjazásban részesült. A kecskeméti fordulót a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola csapata nyerte, megelőzve a házigazda Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola és a Kiskunfélegyházi Batthány Lajos Általános Iskola csapatát. De miként elhangozott: „Ezen a napon minden résztvevő győztes volt!” – látva a fiatalok arcát, ez valóban így van!

 

A megmérettetés versenyszámai amúgy a honvédelmi neveléshez szorosan kapcsolódó gyakorlati és elméleti feladatokból állnak. Ezek között szerepel falmászás, lézeres lövészet, vívás, íjászat, akadálypálya, sor- és váltóverseny, erőpróba, villám tájékozódás, szimulátor és távirányítós járművezetés, illetve az első világháborúhoz kapcsolódó feladatsor. Az elmúlt tanévben a Bátrak Ligája-Rákóczi Kupa nyolc állomásos versenysorozatával már összesen tizenegy településen járt a program.  A következő találkozót január 27-én Sárospatakon rendezik.

 

 

KecskemétBátrak LigájaKecskemét