2024.03.19, Kedd
Elindult a Margaréta otthon korszerűsítése
google.hu

Elindult a Margaréta otthon korszerűsítése

kecskemet.hu

2020.01.23. 21:37

A több mint 460 milliós beruházásnak része az intézmény homlokzati és lapostetőszigetelése, a nyílászárók cseréje, valamint a fűtés korszerűsítése, amely napelemes és napkollektoros rendszerrel is kibővül.

Hirdetés

Elkezdődött a Margaréta Otthon energetikai korszerűsítése a Széchenyi 2020 program keretében.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című pályázati felhívásra a TOP-6.5.1-15-KE-2016-00003 azonosító számon támogatási kérelmet nyújtott be a „Margaréta Otthon energetikai fejlesztése” című projekt megvalósítására, amely 464.515.200,- Ft összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A támogatás intenzitása 100%, a beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, valamint hazai társfinanszírozással valósul meg. A projekt célja, hogy csökkenjen az épület hővesztesége, racionalizálódjon a közintézmény energiagazdálkodása oly módon, hogy mindeközben a felhasználók komfortja és napi életminősége javuljon.

A beruházás eredményeként megvalósul a Margaréta Otthon utólagos homlokzatszigetelése, a lapostetők integrált hő – és csapadékvíz elleni szigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje és a belső fűtési rendszer rekonstrukciója, amely egy napelemes, valamint egy napkollektoros rendszer telepítésével is kibővül. A fejlesztésekhez kapcsolódóan a pályázati kiírásban foglalt projektarányos akadálymentesítés is megvalósul.

A hatályos energetikai előírásoknak megfelelő kialakítás révén nem csupán a ráfordított energiamennyiség, hanem a környezet terhelése is csökken, miközben jelentős költségmegtakarítás érhető el. A felhasznált energiamennyiség mérséklődése a CO2, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését eredményezi, amellyel elérhetővé válnak a nemzeti környezet- és klímavédelmi célok.

Az energetikai korszerűsítés által Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata hozzájárul az épített környezeti értékeinek a megóvásához, teljesíti a hatályos hazai és uniós jogszabályokban előírtakat és határozott lépést tesz a város területi stratégiai dokumentumaiban kitűzött célokért, amely szerint az ökotudatos-, zöld város megvalósítása érdekében csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, fejlesztéseiben az energiatakarékos megoldásokban érdekelt, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra.

A beruházás a tervek szerint 2020 őszén fejeződik be.

KecskemétMargaréta OtthonKecskemét