2024.04.26, Péntek
Digitális immunerősítő
Bolyai János Gimnázium - Facebook

Digitális immunerősítő "injekciót" kaptak a bolyaisok

kecskemet.hu

2019.12.13. 14:11

Kecskemétre is elért az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Erzsébet Ifjúsági Alap Digitális Immunerősítő Programja. A középiskolai roadshow keretében a Bolyai János Gimnázium diákjait vértezték fel hasznos információkkal annak érdekében, hogy ne váljanak a digitális bűnözők áldozataivá.

Hirdetés

Tizenháromezer fiatalhoz és több mint 500 tanárhoz jutott már el az idén útjára induló Digitális Immunerősítő Program roadshow-ja, melynek kecskeméti helyszíneként a Bolyai János Gimnáziumot választották a szervezők.

– A magyar ifjúság kutatásból kiderült, hogy minden 5. magyar fiatal 0-24 órában online. Ez azt jelenti, hogy nincs a napnak olyan másodperce, amikor ők ne kapcsolódnának valamilyen úton, módon a digitális térhez. Nem veszélyekről beszélünk, hanem kihívásokról, mert ha ennek a korosztálynak a veszélyekről kezdünk el beszélni, akkor hátat fordítanak nekünk - hangsúlyozta Poór Csaba, a Digitális Immunerősítő Program vezetője.

Éppen ezért a roadshow-kon mindig felteszik a kérdést, hogy kinek nincs a telefonjában olyan kép, amit nem szívesen mutatna meg. A kérdés után minden esetben, ahogy ma is, a teremben lévők több mint 90 százaléka feltette a kezét.

– Ma a valós internetnek 96%-át nem látjuk , amit mi internetnek hiszünk, az valójában a teljes internetnek csak a 4%-a. Az összes többi a dark web, deep web, ahol olyan dolgok történnek, amik a nem kívánatos részbe tartoznak. Itt zajlik az ember-, fegyverkereskedelem, a droggal és az adatokkal való kereskedelem - hangsúlyozta Poór Csaba.

Több mint 50 ezer állampolgár személyes adatait tárolják itt, amit mai napig is árulnak, és adott esetben bűncselekményeket is követnek el ezekkel az álszemélyazonosságokkal. Mivel heti rendszerességgel jelennek meg hírek a különböző visszaélésekkel kapcsolatban, a szervezők a színpadon szemléltették, hogy nagyjából 3 és fél perc kell ahhoz, hogy egy hacker feltörje valaki közösségi oldalát.

A programon résztvevőket ezért 116 jó tanáccsal látták el, melynek betartásával, megfogadásával elkerülhetőek a hacker támadások az internetezés élményének korlátozása nélkül. Ezek közül is a legfontosabb a kétlépcsős azonosítás.

– Ha a kétlépcsős azonosítást beállítjuk a telefonunkon, facebook-on, gmail-ünkön, vagy más levelezőszerverünkön, akkor már nagyon sokat tettünk a digitális bűnözők ellen. Hiába töri fel a hacker a felhasználónév-jelszó párost, amikor megkapjuk a telefonunkra az smst, azt már nem fogja tudni - modta a szakértő.

 

Bolyai János Gimnázium - Facebook

 

Fontos az is, hogy minden helyen más felhasználónév-jelszó párosítást használjunk, mert ha egy hacker feltöri az egyiket, végig fogja próbálni az összes többin is.

Az iskolai roadshow-kon filmvetítéssel, érdekes beszélgetésekkel, interaktív online, illetve offline játékokkal hívják fel a fiatalok figyelmét az internetes világ kihívásaira és azok megoldásaira. A diákok mellett a pedagógusokra is gondoltak a szervezők, akik megismerkedhettek az online bűnözés elleni hatékony védekezés eszközeivel, ha esetleg ők is szeretnének ebben a témakörben órát tartani. A Digitális Immunerősítő Programon Nemcsik Mátyás, képviselő is részt vett, aki a felelősségteljes kattintásra hívta fel a figyelmet.

KecskemétBolyai János GimnáziumDigitális Immunerősítő ProgramBács-Kiskun megye