2024.04.20, Szombat
Négymilliárd forinttal támogatja az állam a Kecskeméti Termostar energetikai beruházását
kormany.hu - Fotó: Iró Zoltán

Négymilliárd forinttal támogatja az állam a Kecskeméti Termostar energetikai beruházását

mti

2019.10.08. 17:06

A város déli iparterületéről a Széchenyiváros központjáig kiépített távvezetéknek köszönhetően számos közintézmény és ipari fogyasztó számára is elérhetővé válik a környezettudatos módon előállított, megújuló energiára alapuló távhőellátás. A beruházással a porszennyezettség-terhelés is csökkenni fog.

Hirdetés

Négymilliárd forint vissza nem térítendő támogatással egészíti ki az állam a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. megújuló energia alapú hőtermelésre, valamint a távhőrendszer korszerűsítésére és bővítésére irányuló, összesen 7,6 milliárd forint értékű projektjét - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter szombaton Kecskeméten.

A kecskeméti hőszolgáltatónál tartott sajtótájékoztatón Palkovics László elmondta: a kormány elsődleges energiapolitikai célja, hogy a fogyasztók jó minőségű, biztonságosan rendelkezésre álló, megfizethető és tiszta energetikai szolgáltatásokhoz jussanak.

A kecskemétihez hasonló fejlesztések azért is szükségesek, hogy a rezsicsökkentés eredményeit meg lehessen tartani, amelyet a kormány a világpiaci áremelkedések ellenére is fenntart, és biztosítja, hogy a háztartásoknak 2019-ben se kelljen többet fizetniük a gáz-, áram- és távhőszolgáltatásokért - tette hozzá a miniszter.
Palkovics László emlékeztetett: a minisztérium az Otthon melege program keretében is támogatja a távfűtéses lakások energiahatékonysági fejlesztéseit. Elmondása szerint Magyarországon még mindig nagyjából 200 ezer olyan távfűtéses lakás van, ahol a fűtés egyedileg nem szabályozható. Az Otthon melege program jelenleg is nyitott alprogramjának keretében okos költségmegosztás alkalmazására és radiátorok cseréjére van lehetőség.
Hangsúlyozta, a magyar kormány energiapolitikájának fontos eleme a rezsicsökkentés mellett, hogy a hazai energiaellátás biztonságos legye, ugyanakkor mérséklődjön az ország energiafüggősége. Kiemelte: ennek érdekében született az a döntés, hogy az atomenergia továbbra is a magyar energiamix egyik jelentős eleme marad. Ez nagyjából a Magyarországon felhasznált elektromos energia negyven százalékát biztosítja. További negyven százalék elérhető a napenergiát hasznosító megújuló energiaforrások alkalmazásával. Hozzátette: eddig 2700 megawatt naperőmű telepítésére adott ki az energiahivatal engedélyt, amelyek várhatóan 2022-ig megépülnek. A kormány célja azonban további 3000 megawatt kapacitás kiadása.
A miniszter szerint, "napelembe, naperőműbe invesztálni nemcsak környezetbarát megoldás, hanem jó üzlet is".
A minisztérium ma már az energiastratégia egyik fontos elemével, az energiatárolással is foglalkozik, ez részben direkt módon, akkumulátorok révén valósul meg, illetve köztestárolóként, hidrogén előállításával.
Magyarország energiamixének maradék húsz százalékát is jelentős részben megújuló, a környezetet nem terhelő energiatípusokkal állítanák elő, és ebben az egyik legjobb felhasználási forma a távfűtés, amely a legjobban "kézben tartható, kontrolálható".
Magyarország a kötelező uniós elvárás szerint 13 százalékhoz képest önként vállalta, hogy magasabb szintre, 14,65 százalékra növeli a megújulók arányát a felhasznált energián belül 2020-ra.

 

Horváth Attila, a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Velünk zöldül Kecskemét elnevezésű fejlesztési projekt új kaput nyit a zöld energia felhasználására a kecskeméti távhőszolgáltatásban.
Az átfogó fejlesztési projekt keretében a négymilliárd forint állami támogatás felhasználásával megépül a társaság új, zöld fűtőművét befogadó telephelye Kecskemét déli iparterületén, egy öt megawatt teljesítményű faapríték tüzelésű kazán, valamint a különálló vezetékrendszereket összekötő távvezeték.
A beruházás szorosan kapcsolódik ahhoz a két, összesen 3,6 milliárd forint összköltségű pályázathoz, amelyet 2017-ben nyert el a kecskeméti hőszolgáltató. Ennek felhasználásával a társaság új telephelyén üzembe áll egy húsz megawatt teljesítményű kazán, amely a faapríték mellett városi zöld biomassza hasznosítására is alkalmas.

Szintén ebből a forrásból valósul meg a Szultán utcai telephelyet a Nyugati Városkapu térséggel összekötő távvezeték, amelynek köszönhetően létrejön az újabb nagy fogyasztók távhőre kapcsolódását is lehetővé tevő kecskeméti távhőgyűrű.

 

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta: a várhatóan 2021 év végére megvalósuló stratégiai szintű energetikai beruházás eredményeképpen a kecskeméti távhőszolgáltatás európai színvonalú technológiával, korszerű, környezettudatos, fenntartható módon szolgálhatja ki a megnövekedett fogyasztói igényeket.

KecskemétKECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft.távhőKecskemét