2024.04.24, Szerda
Art noveau művész alkotásaiból nyílik kiállítás Kecskeméten
mucha.cz

Art noveau művész alkotásaiból nyílik kiállítás Kecskeméten

mti

2019.09.04. 11:55

Csütörtöktől látogatható a szecesszió emblematikus művésze, a cseh Alfons Mucha műveiből rendezett tárlat a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben.

Hirdetés

Loránd Klára, a gyűjtemény igazgató-kurátora az MTI-nek elmondta: kevés olyan mester van, akinek az életműve ennyire elválaszthatatlanul szervesült korának vizuális kultúrájával.

Mucha kompozíciói a francia art nouveau életstílusát szólaltatják meg, és legjelentősebb műveinek születése egybeesik az "új művészet" virágkorával - tette hozzá. Emlékeztetett: Párizs a művészetek fellegváraként ebben az időben egész Európából magához vonzotta a tanulni vágyó akadémistákat, a valódi képzőművész profétákat és a magukat annak vélőket. Rengeteg illusztrációkban gazdag újság, folyóirat, magazin jelent meg megélhetést adva sokaknak, köztük Muchának is.

A Bozsó Gyűjtemény vezetője elmondta: élénk társasági élet folyt a kávéházakban, számtalan irodalmi szalon, galéria, színház működött, és ekkor terjedtek el az "utca művészetének" titulált sokszorosított plakátok. Kiemelte, Mucha felfedezésében és szárnyalásában jelentős szerepet játszott a kor ünnepelt színésznője, Sarah Bernhardt, hiszen a neves művésznő megrendelésére, a Gismonda bemutatójára készített plakát sikert és további megrendeléseket hozott a képzőművésznek.

A kecskeméti kiállításon a Lorenzaccio és a Medea előadások plakátjai láthatóak, mely kőnyomatok már a kiforrott művész teljes eszköztárát felvonultatják: a szecessziós motívumkincset, a kecses női figura középpontba állítását, a szokatlanul hosszú és keskeny formátumot - sorolta Loránd Klára.

KecskemétművészetfestészetkiállításKecskemétBozsó Gyűjtemény