2024.04.20, Szombat
Több mint 21 ezren látták eddig a Kecskemét 650 kiállítást

Több mint 21 ezren látták eddig a Kecskemét 650 kiállítást

Kecskeméti Katona József Múzeum

2019.08.05. 13:46

Újabb kimagasló látogatószámmal büszkélkedhet a múzeum Cifrapalota kiállítóhelye, ugyanis a már félidejében járó Kecskemét 650 tárlatot eddig 21 és fél ezer ember tekintette meg. A modern technika vívmányaival bemutatott kiállítás szórakoztatva meséli el a város históriájának közismert eseményei mellett a kevésbé ismert történeteket is.

Hirdetés

A Kecskemét 650 szakít a hagyományokkal, redukált műtárgyállománnyal dolgozik: képi alapúvá varázsolja a tárgyi környezetet.

A látogatók számára elérhető egy online képeslap gyűjtemény, ahol az érintőképernyős alkalmazással lehetőség van Kecskemét térképi ábrázolásait böngészni, a különböző korok Kecskemétjét összehasonlítani.

 

Olyan újszerű megoldásokkal is találkoznak az érdeklődők, amelyeket eddig nem alkalmaztak kiállításokban:

Közel 150 négyzetméteren Ifresco látható, amely digitálisan létrehozott, nagyméretű grafikákkal borított, 3 D hatású falfelszín.

Különleges, hogy ma már nem létező, vagy csak tervrajzon megszületett épületeket mutatnak be, világító, 3D nyomtatott makettek segítségével, interaktív fiókokkal kiegészülve.

A „milyen volt egykor és milyen ma” valószínűleg minden kecskeméti számára izgalmas téma lehet. Ezekhez több mint 2000 fénykép készült 2018-ban a városban, 60 nézőpontból pedig gömbpanoráma felvételekkel. A falra vetített interaktív projektoron olyan kisfilmek révén lehet Kecskemét elmúlt 100 évébe bepillantást nyerni, amelyeket kifejezetten erre a kiállításra kölcsönzött a múzeum a Magyar Filmarchívumból.

Több mint 250 ledet használtak fel a mozgásérzékelőkkel kombinált világító tablókban, de vannak egyedi, lézervágóval vágott, a település fejlődéstörténetét bemutató képsorok is.

A múzeumpedagógiai térben a virtuális valóság teszi különleges élménnyé a kiállítást.

 

A nyári szünetben is változatlan nyitvatartással üzemelő szecessziós palota kiállítása remek kikapcsolódási lehetőséget kínál a szórakoztatva tanulni vágyó fiataloknak, az érdeklődő felnőtteknek és azoknak a családoknak is, akik csak kíváncsiságból lépnek be a zöldre festett ajtón.

A családoknak szóló belépő ára rendkívül kedvező (350 Ft/fő), ezzel jelenleg három állandó kiállítás is megtekinthető: a Nagyurak és vezérek – híres avar leletek a Kiskunságból, az Állandó képzőművészeti kiállítás (híres Mednyánszky László és Tóth Menyhért képekkel) valamint a Kecskemét 650 várostörténeti kiállítás. Minden hónap utolsó vasárnapján pedig „Családi vasárnapot” hirdet a múzeum, ilyenkor térítésmentes a belépés a családok számára. Időszaki kiállításaink 4-6 hetente megújulnak, hamarosan új tárlat érkezik az első emeleti Pávás terem mellé.

 

Számos külföldi vendég is érkezik Kecskemét egyik legszebb épületébe, ahol a német turisták mellett holland látogatók is betérnek, ugyanakkor a Kecskemét 650-et már Ausztráliából is megtekintették.

A múzeum vendégkönyvében emlékül hagyták a következő sorokat:

„Nagy örömömre szolgál, hogy láthatom Magyarország történelmének lenyűgöző szeletét. Ragyogó élmény ért a múzeumban, semmihez sem fogható ez, amivel eddig valaha is találkoztam!

Üdvözlet Sydney-ből!”

 

Tárlatvezetést is igényelhetnek a Cifrapalotába érkező vendégek, amely magyar és angol nyelven egyaránt elérhető, és 1000 Ft-ba kerül csoportonként, létszámtól függetlenül.

Az új tanévtől továbbra is biztosítja a múzeum a kecskeméti osztályok számára az ingyenes belépést, folytatva azt a kulturális missziót, amik évek óta vállal az intézmények életében. A Kecskemét 650 kiállítás múzeumpedagógia foglalkozások színes skáláját vonultatja fel, különböző korosztályokra bontva – erről egy korábbi cikkünkben beszámoltunk -, a részletes programok elérhetőek a múzeum honlapján. (www.muzeum.kecskemet.hu)

A páratlan várostörténeti kiállítás - amelyet egyszer, minden Kecskemét és város környéki lakosnak látnia kell – december 31-ig látogatható, keddtől vasárnapig, 10:00-17:00 között

KecskemétKecskeméti Katona József MúzeumKecskemét 650 kiállítás