2024.04.19, Péntek
Újabb remekművekkel gyarapodott a Kecskeméti Múzeum

Újabb remekművekkel gyarapodott a Kecskeméti Múzeum

Katona József Múzeum

2019.05.30. 18:06

Még az év elején vásárolta meg az intézmény Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész kilenc alkotását, miután sikeresen pályázott e célból a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészeti Kollégiumához.

Hirdetés

Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Képzőművészeti Osztály vezetője ugyanis ebben az évben is sikerrel folytatta azt a keresztény biennálékhoz kötődő gyűjtői tevékenységet, melynek révén az elmúlt majd két évtized során a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményén belül létrejöhetett egy, a világi múzeumokban jelenleg egyedülállónak számító, (mintegy 450 darabos) speciális gyűjteményi csoport.

 

Nyolc alkotás A Bolondok hajója – A hét főbűn című grafikai sorozat része, mely 2018 tavaszán nagy sikert aratott a IX. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén. (A sikert fokozta, hogy az esemény plakátjaként a művek felnagyítva is megtekinthetők voltak a Cifrapalota egyik ablakában.) A kecskeméti születésű alkotó – ifj. Gyergyádesz László kérésére – a következőképpen mutatta be a művét: „A hét fűbűn című rézkarc sorozatot eredetileg Sebastian Brandt középkori német költő A bolondok hajója című könyvéhez készítettem illusztráció gyanánt. Kb. 40 darabból áll a teljes sorozat, amelyet nem tekintek lezártnak, lehetséges, hogy még folytatni fogom. Az illusztráció sorozatnak (így a főbűn képeknek is) az a legjellemzőbb sajátossága, hogy közelről nézve zsánerszerűen illusztrálnak egy jelenetet, ha azonban távolabbról nézi meg valaki a képeket, mindegyik egy koponyát ábrázol. Egy művészettörténész bizonyára azt mondaná, hogy a késői középkor memento mori képei, illetve az újkori optikai illúziók voltak hatással az alkotóra.”

 

Orosz István másik sikerrel megpályázott műve a Santo Stefano Rotondo III. című nagyméretű rézkarc, mely a 2000-es Velencei Építészeti Biennálé magyar anyagához készült, „mert abban az évben a magyar részvétel egyik fő témája a Szent István első vértanú tiszteletére szentelt kora-keresztény római kerek templom a Santo Stefano Rotondo bazilika (a magyarok római emléktemploma) bemutatása volt. Ennek a munkának is egyfajta optikai – geometriai játékosság adja az érdekességét.”

 

Az alkotásokat legközelebb július közepétől kezdve a Tihanyi Bencés Apátságban, a Kecskeméti Múzeum keresztény gyűjteményéből rendezett vendégkiállításon lehet majd megtekinteni.

 

Mellékelt reprók:

Orosz István: Irigység – invidia (A Bolondok hajója – A hét főbűn)

Orosz István: Kevélység – superbia (A Bolondok hajója – A hét főbűn)

Orosz István: Santo Stefano Rotondo III.

 

 

Galéria

KecskemétKecskemétKatona József Múzeum