2024.04.18, Csütörtök
Megújul a kecskeméti városháza épülete
MTI/Bús Csaba

Megújul a kecskeméti városháza épülete

kecskemet.hu

2019.03.14. 08:20

A munkálatok előre láthatóan 22 hónapot vesznek igénybe. A teljes körű renoválás, melyben nem csak egyes falsávok, hanem a teljes tetőzet, a közel 7000 négyzetméternyi homlokzat, a nyílászárók és az energetika is megújul.

Hirdetés

Kívülről halad majd befelé a felújítás, így már a következő hetekben elhelyezik az állványokat az épület körül. A teljes tetőzetet lecserélik, ahogyan a 300 nyílászárót is. A 28 különböző típusú és formájú ablak és ajtó mindegyikéből egy-egy eredeti darabot megőriznek. Ezek felújítva kerülnek majd vissza a helyükre, ahogyan az összes pirogránit és díszítő elem is újra az eredeti állapotában várja majd a látogatókat.

Az eklektika és szecesszió ötvözete már az épület főbejáratánál, az aulában is elénk tárul, ahol a felújítás után ügyfélfogadó bázis várja majd az ügyintézés miatt érkezőket. Ezen felül régi elképzelés valósul meg az akadálymentesítéssel, melyet rámpákkal és a burkolat cseréjével is segítenek.

Amennyiben a főtengely mentén haladunk át a Városházán, a világörökség-várományos díszudvar tárul elénk, melyet eredeti cseréppel burkolnak majd újra. A homlokzatot itt sem kímélte az idő vasfoga, így annak teljes felújítása is a projekt része, ahogy az udvaron álló két régi fa kivágása, ezeket ugyanis már nem sikerül megmenteni.

A központi Lechner Ödön udvartól tovább haladva érjük majd el a liftet, mely szintén szerepelt már a korábbi renoválások tervei között, azonban a megvalósításra csak most sikerül majd sort keríteni.

 

A látogatók által leggyakrabban használt díszteremnek bár folyamatos volt a karbantartása – a festések és freskók, valamint az ólomüveg héjazata felfrissült az elmúlt években – most teljes körű felújításon esik át. Az elnöki pulpitus, a nádfonatos és bőrdíszműves munkák valamint az oldalburkolat is megújul majd – szem előtt tartva az arányok és színek harmóniáját, valamint mindazt, amit szimbolizálnak. Sok embert foglalkoztatott a kérdés, hol lehet majd tartani az esküvőket ez idő alatt, de hamar kiderült, hogy a volt Táncsics Mihály Művelődési Ház is kiváló helyszínt biztosít erre a célra.

Néhány hónapig elhallgat a harangjáték.

 

A népművészeti építőelemek teljes felhasználásával végül 1897. december 26-án került átadásra a Városháza, összesen 5534 négyzetméter alapterületen. Ez tehát az a valós szám, melyen el kell végezni a következő 22 hónapban a felújítási munkálatokat. A rekonstrukció után új homlokzat, tető és faszerkezet, új padló és nyílászárók, cserélt fa, fém és bőrmunkák, valamint korszerű energetika, fűtési rendszer és gépészet várja majd a látogatókat Kecskemét főterének szecessziós ékszerdobozában.

KecskemétKecskemétKecskeméti Városháza