2024.04.24, Szerda
Jubilál a Színművészeti Egyetemek Találkozója
szinhaz.org

Jubilál a Színművészeti Egyetemek Találkozója

Katona József Színház

2019.03.08. 09:35

Tizedik alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a SZÍN-TÁR találkozót, március 26-30. között.

Hirdetés

A fesztiválon hat hazai és határokon túli, magyar nyelvű színészképző intézmény színésznövendékei mutatkoznak be: budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és újvidéki harmad- és negyedéves hallgatók. 

– Ez a fesztivál a Kecskeméti Katona József Színház saját fesztiválja, amely éppúgy hozzátartozik már a működöséhez, mint a bérletes előadások. Minden évben március utolsó hetében, fesztiválszínházzá alakul a három játszóhely, és fiatalokkal telik meg a teátrum minden zuga. Melyik színház ne szeretne egy ilyen rendezvényt, amely ráadásul teltházas? Mi szeretnénk, amíg csak lehet – mondta el Réczei Tamás a színház irodalmi vezetője, a fesztivál megálmodója. 

Immár tizedik éve létezik ez a fesztivál. Hogy mi a titka? Réczei Tamás szerint van egy energia, ami ilyenkor hat, ez pedig a fiatal, mindenre elszánt színészhallgatók utolérhetetlen energiája. A rendezvény adottsága a műsor sokszínűsége, hiszen a vizsgaelőadások tematikája nagyon változatos. 

A fiatalok előadásai telt házzal mennek. Ennek is van hozadéka. A közönség ugyanis arra az előadásra vesz jegyet, ami érdekli. Ilyenkor az elvárás is felfokozottabb. Mivel vizsgaelőadást látnak, ezért a nézők színházi igénnyel vannak jelen. Ezt kell kielégíteni a játszóknak, és ez szerintem jó motiváció lehet – fejtette ki Réczei. 

Az eseményt OFF programok és workshopok kísérik. A szakmai beszélgetéseket idén is a Károli Gáspár Egyetem Bölcsésztudományi Karának hallgatói vezetik. A fesztivál műsorán szerepel: Yerma (Színház- és Filmművészeti Egyetem), Zabhegyező (Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Újvidéki Művészeti Akadémia) Szutyok (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem), Három nővér – Platonov, Ördöngösök (Kaposvári Egyetem, Rippl-Rónai Művészeti kar), OFF program – Liliom (Pesti Magyar Színiakadémia frissen végzett diákjainak vizsgaelőadása) és a Jeruzsálem pusztulása a Kecskeméti Színjátszó Műhely előadásában. Vizsgafilmjeikkel jelentkeznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes hallgatói. 
A találkozó az EMMI, az MMA és Kecskemét Megyei Jogú Város támogatásával valósul meg.
forrás: kecskemetikatona.hu/Popovics Zsuzsanna

KecskemétKecskemétKatona József Színházszín-tárSzínművészeti Egyetemek Találkozója