2024.03.19, Kedd

Dorombkonferenciával és világzenei fesztivállal kezdődik a Leskowsky 40 programsorozat

mti

2018.12.17. 15:25

A december 29-én zajló Global Vibes fesztivál és konferencia a dorombot állítja középpontba.

Hirdetés

A nemzetközi rendezvényre nyolc országból, köztük Japánból, Udmurtiából, Jakutföldről, Észtországból és Moldovából is érkeznek fellépők.     

A doromb "az egyik legősibb, egyben a legglobálisabb és a leglokálisabb hangszer a világon", mégis magyar nyelvterületen egyedül a moldvai csángóknál számít autentikusnak. A találkozón éppen ezért a csángó gyermekek bemutatóján túl a moldvai dorombos hagyományokról is szó lesz.     

Érdemes kiemelni Cätlin Mägi koncertjét is. A művésznő az észt népzene egyik legfontosabb alakja, a zeneakadémia tanára, de programja mégis modern, újszerű köntösbe bújtatja a hagyományos észt dallamokat. Looper pedált és effekteket használva mutatja be legújabb lemezét. Jakutföld egyik legismertebb világzenei duója, Klavdia és German Klavtyaevsk a legősibb észak-kelet szibériai hangszereket szólaltatják majd meg virtuóz módon. A koncertre egy gyógyító emberrel, egy sámánnal érkeznek, hogy a koncertet követően szertartást is bemutassanak az érdeklődőknek. Jövőre témahetekhez kapcsolódva szorosabb partnerséget alakítanának ki az iskolákkal.

A hangszergyűjtemény vezetője szerint a hangszerek világa az ének-zene oktatáshoz áll a legközelebb, de az instrumentumok segítségével megismerhetők a különféle történelmi korok, szokások, földrajzi területek, fizikai jelenségek is.     

A szervezők díjat is alapítanak 2019-ben. Pénzdíjas, országos pályázatukkal Magyarország minden szempontból legjobb énektanárát ismerik majd el.     

A legkisebbeknek szóló hangszerbabusgató foglalkozások folytatásaként a hangszerek varázslatos világát bemutató és játékosan megismertető, CD-melléklettel ellátott mesekönyvet is megjelentetnek.     

A gyermekek mellett azonban különleges környezetben szerzett meghitt élményeket kínálnak a felnőtteknek is. Szobakoncert sorozatuk keretében - a Babel Sound Világzenei Fesztivál szervezőivel közösen - nemzetközi fellépők tolmácsolásában különleges hangszerbemutatókat és zenei tapasztalatokat ígérnek.       

A Leskowsky Hangszergyűjtemény születésnapját 2019 szeptemberében gálakoncerttel is megünneplik, majd a programsorozat a nyitáshoz hasonlóan decemberben egy nemzetközi konferenciával és világzenei fesztivállal zárul. 

A gyűjtemény új helyén, a Hírös Város Turisztikai Központban 2015 novemberében nyitott meg. Hangszereikre és programjaikra az idei évben már közel 18 ezer ember volt kíváncsi.     

Leskowsky Albert, a gyűjtemény alapítója elmondta: a Leskowsky Hangszergyűjtemény hivatalosan 1979 szeptemberében a Katona József Emlékház egyik szobájában nyitotta meg kapuit. A hangszerek gyűjtését azonban jóval előbb, barátjával alapított zenekara mellett, mintegy 50 éve kezdte meg.     

Mint kiderült, az alapító a zenével az Illés együttessel eltöltött koncertturnékon "fertőződött meg". Számos hangszeren játszik, és zenét is szerzett. Napjainkban pedig a hangszerek mellett a régi kerékpárok, a velocipédek beszerzése lett a hobbija. Gyűjteménye már mintegy száz különleges kétkerekűt számlál.     

 

KecskemétKecskemétLeskowsky Hangszergyűjteménydoromb