2024.10.18, Péntek

Wass Albert kecskeméti emlékművéért gyűjtöttek

kecskemet.hu

2018.11.19. 10:00

Csütörtök este immár negyedik alkalommal szervezett adománygyűjtő rendezvényt a Hírös Rovókör és a Hírös OlWASSókör. A Piarista gimnázium dísztermében megtartott zenés irodalmi műsor célja ezúttal is Wass Albert szellemiségének ápolása, őrzése volt. Az est résztvevőinek lehetőségük volt arra, hogy anyagilag is támogassák a szervezők távolabbi szándékát, a neves erdélyi magyar író és költő kecskeméti emlékművének felállítását.

Szeretnénk ismertté tenni Wass Albert szellemi hagyatékát és méltó elismertséget szerezni az ő alkotásainak, valamint egy emlékművet is szeretnénk állítani neki Kecskeméten – mondta a Hirös.hu kérdésére Csernus Lajos, a Hírös Rovókör elnöke. – Az országban 120 hozzá köthető emléktábla, relief vagy szobor található már, Kiskunfélegyházán például kettő is, ugyanakkor Kecskeméten még egy sincs. Ezen szeretnénk változtatni. Minden adománynak örülünk, de hogy tervünk hol, mikor, s milyen formában valósul majd meg, az még a jövő zenéje, természetesen leginkább a befolyó összegektől függ.

Az Albert-napi irodalmi est első perceiben Csernus Lajos köszöntötte a megjelenteket, majd néhány szóban a rendezvény céljairól is szólt. A rendezvény résztvevőit Mák Kornél is üdvözölte. Kecskemét alpolgármesterének Wass Albertet méltató szavai után egy igen változatos, prózai, zenés és táncos produkciókból álló irodalmi összeállítás következett. Wass Albert verseit Gyöngyösi Szabó Katalin, Boronkay Klára, K. Szabó Benedek, Szabó Gellért és Szokolay Zoltán előadásában hallgathatták meg a Piarista gimnázium dísztermében megjelentek.

A Szent Imre Iskola Magyariné Oltványi Katalin vezette kamarakórusa a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalát énekelte. A Szentkirályi Tánccsoport (művészeti vezető: Takácsné Kis Márta) Mi egy vérből valók vagyunk címmel az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dalára készített tánckoreográfiát mutatta be. Tohai Andrea Gabriella énekes a Belső hang és az Egy arc, melyből Isten mosolyog rád című saját szerzeményét adta elő. A Lakó Sándor Kamarazenekar Bihari János, Rózsavölgyi Márk és Bartók Béla műveiből adott ízelítőt.

Az est során a tárogató hangja is gyakran felcsendült. Takács Emese Mária vidám, a magyarságot erősítő dallamokat játszott, míg az ismert kecskeméti tárogatós, Szabó Sándor többször is megszólaltatta hangszerét. Először a Székely himnusz közös éneklését kísérte, a versek között erdélyi dalokat játszott, a rendezvény végén pedig az Isten áldja meg a magyart kezdetű felvidéki, palóc vagy baranta himnuszként is ismert éneket is az ő közreműködésével énekelték el a jelenlévők.

A rendezvények sorozata jövő év januárjában, Wass Albert 111. születésnapján folytatódik majd. A szervezők akkor is számítanak a kecskeméti művészetkedvelők fölajánlásaira, de természetesen addig is lehet támogatni nemes szándékukat. Az adományokat a 50800128-15550642-as számlaszámra várják.

 
KecskemétemlékműBács-Kiskun megyeWass Albertadománygyűjtő rendezvény