2024.04.26, Péntek

Kívül-belül megújult a kecskeméti Mercedes-Benz Iskola

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

2018.11.29. 14:31

Az intézmény korszerűsítése révén az alsó és felső tagozatos diákok közös épületben, a Kvarc utcai Lestár Péter Oktatási Központ megújult épületszárnyában tanulhatnak.

Hirdetés

A jövő generációinak oktatása érdekében a kecskeméti Mercedes-Benz gyár állami támogatás bevonásával és Kecskemét városának segítségével jelentős beruházást hajtott végre. A Mercedes-Benz Iskola modernizációja révén az alsó és felső tagozatos diákok közös épületben, a Kvarc utcai Lestár Péter Oktatási Központ első és második emeletén tanulhatnak, korszerű és jól felszerelt oktatási körülmények között. Az alsó tagozatos oktatás eddig az Alkony utcában, a Vásárhelyi Pál Általános Iskolában zajlott.

Gaál József, Kecskemét város alpolgármestere elmondta: "Kecskemét önkormányzata és a Mercedes-Benz gyár között rendkívül jó partneri kapcsolat alakult ki. Ennek egyik példája, hogy a városi tulajdonban lévő intézményi épületet felújított állapotban adhattuk át használatra. A korszerűsítés finanszírozása jelentős állami támogatásból, valamint a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. által biztosított forrásból történt."

A fejlesztés során a tantermek, csoportszobák és tanári szobák korszerűsítése mellett megújult a lépcsőház, az aula, a földszinti tornaterem, valamint az ehhez kapcsolódó öltözők is. Ezeken kívül a földszinten található melegítőkonyhát, étkezőt, tankonyhát, és további két termet (a technika- és a művészeti oktatótermet) is felújítottak. Az udvaron két játszótér, műfüves focipálya, teniszpálya, 100 méteres futópálya, strandröplabda pálya, valamint távolugró pálya és egy outdoor tornapálya biztosít mozgási, sportolási lehetőséget a tanulóknak.

 

„A Mercedes-Benz Iskolát 2009-ben alapították a Daimler AG, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja és Kecskemét város együttműködésének köszönhetően, kezdetben a Németországból érkező családok gyermekeinek oktatására. Az iskola 3 éve megnyitotta kapuit a magyar anyanyelvű tanulók előtt is, s a Mercedes-Benz gyár így elérhetővé tette számukra az oktatás teljes vertikumát. Ezért örvendetes módon megnőtt a tanulóink száma, ezért döntött a vállalat vezetése a fontos beruházás mellett, amelynek eredményeként mostantól közös épületben tanulnak az alsós és felsős diákok”­ – ismertette Lena Doll, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. HR-igazgatója.

 

Tobias Bopp, a Mercedes-Benz Iskola igazgatója elmondta: ”A munka világa folyamatosan változik, ezért a mi célunk az, hogy a gyerekeket felkészítsük a 21. század kihívásaira, ide értve az emberi és társadalmi kapcsolatok megerősítését is. A mi munkánk középpontjában az iskolában tanuló gyermekek fejlődési igényei állnak, kompromisszumok nélkül. A nevelési munkának nagy jelentőséget tulajdonítunk: egy sikeres iskola alapjait a tanárok és a diákok közötti tartós bizalmi kapcsolat adja. A megújult infrastruktúra ennek csak egy keretet biztosít, s a mi feladatunk az, hogy tudással és szellemiséggel töltsük meg.”

 

Az iskolának jelenleg 62 alsó és 31 felső tagozatos tanulója van. Az intézmény egyénre szabott képességfejlesztést kínál, ezért a hatékony oktatás érdekében legfeljebb 20 fős osztályokat indít. Az oktatás Baden-Württemberg tartomány tantervei szerint történik. Az alsó tagozatban a német nyelvű oktatás szinte minden órán két pedagógus közös munkájával valósul meg, a német tanító mellett mindig egy magyar nyelvű pedagógus is foglalkozik a gyermekekkel. A tanórákon és a közös délutáni programokon a diákok megismerhetik egymás nyelvét, kultúráját, ezáltal nyitottá válnak az őket körülvevő világra. Olyan tudás és képességek birtokába kerülnek, amelyek alkalmassá teszik őket az interkulturális környezetben történő együttműködésre. A magyar tanulók számára a német nyelv elsajátítása jelenti a fókuszt, de természetesen magyar órákon is részt vesznek, így a 4. osztály végére már mindkét nyelven nagyon jól ki tudják fejezni magukat.  

A Mercedes-Benz Iskola a későbbiekben 11. és 12. osztály elindítását is tervezi.

KecskemétKecskemétMercedes-Benz IskolaLestár Péter Oktatási Központ