2024.04.27, Szombat
Három intelligens zebra létesült Kecskeméten
pexels - illusztráció

Három intelligens zebra létesült Kecskeméten

kecskemet.hu

2018.11.21. 16:00

Három kecskeméti helyszínen létesült intelligens gyalogátkelőhely. Ezzel kapcsolatosan tartott ma sajtótájékoztatót dr. Homoki Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere és Olt Boglárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője.

Hirdetés

– Öröm, hogy egy ilyen átadáson vehetünk részt – nyitotta meg a sajtótájékoztatót dr. Homoki Tamás alpolgármester –, mindenki tudja, hogy a város nagy figyelmet fordít a gyalogos-átkelőhelyek biztonságára. Az utóbbi időben számos, közel negyven átkelőhelyen történt, illetve történik kisebb-nagyobb beavatkozás. Többek között irányítójelzőlámpás gyalogátkelőhelyek létesítésére került sor, illetve villogótáblákat állítottunk fel, valamit az aszfaltba épített, érkező fényre visszavillanó prizmás rendszereket alakítottunk ki. Mind közül kiemelkedik az intelligens gyalogos-átkelőhelyek megvalósítása, amelyből három készült el Kecskeméten október végére. Ezek közül egyet Generali biztosító alapítványának köszönhetően 2 millió forintos összegből alakítottak ki. A másik kettőt a városi költségvetésből finanszíroztuk, több mint 4,6 millió forint értékben – hangsúlyozta az alpolgármester.

Dr. Homoki Tamás hozzátette, országos tendencia a gyalogosbalesetek szaporodása, ezért minden olyan megoldásra figyelni kell, amelyek ezt a trendet megfordíthatják.

A baleseti statisztikák szerint a közúti balesetek nagy százalékban a gyalogos átkelőhelyeken következnek be. Kecskeméten az elmúlt egy éven belül több halálos gyalogos gázolás történt kijelölt gyalogátkelőhelyeken, ezért a városvezetés kiemelt figyelmet szentel a gyalogosok védelmének. A Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság az alábbi helyszíneket jelölte ki intelligens gyalogátkelőhelyek létesítésére:

Március 15. utca és Pajzs utca kereszteződésében lévő gyalogátkelőhely;

Nyíri úton a Szabadidő központ bejáratánál lévő gyalogátkelőhely;

Mátyás k.irály krt. és Daróczi köz csomópontjában lévő gyalogátkelőhely.

A Generali a Biztonságért Alapítvány céljai között szerepel a közrend, közbiztonság és közlekedésbiztonság, vagyonbiztonság védelmének támogatása. E célok megvalósítását szolgálja a közlekedésbiztonsági eszközök, műtárgyak létesítése. Ezen indokok nyomán írták ki a pályázatot a SafeCross® intelligens gyalogátkelőhely rendszer kialakítására is. Az Alapítvány 2018-ban összesen 10 településen, településenként 1-1 intelligens gyalogátkelőhely rendszer kiépítésének támogatását vállalta fel teljes összegben. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a már korábban kiválasztott három helyszín közül a Kecskemét, Március 15. utca és Pajzs utca kereszteződésében lévő gyalogátkelőhellyel pályázott a fenti felhívásra, amely pályázatot az Alapítvány Kuratóriuma támogatásra érdemesnek ítélte.

A SafeCross® intelligens gyalogátkelőhely elnevezésű rendszer a gyalogátkelőhely előtt és az azon tartózkodó gyalogosokra hatékonyan hívja fel a figyelmet az útburkolatba épített felvillanó aktív led prizmák segítségével, ezáltal bizonyítottan csökkenti a gyalogosokat érő baleseteket.

A három intelligens gyalogátkelőhely kivitelezésére az önkormányzat a Pearl Enterprises Kft-vel kötött szerződést – ez a cég a SafeCross®-rendszer kizárólagos magyarországi forgalmazója –, a kivitelezés mindhárom helyszínen október végére elkészült.

Az intelligens gyalogátkelőhelyek energiaellátása a közvilágítási lámpaoszlopokról biztosított, melyek kivitelezését a Polar Stúdió Kft. végezte el.

A három intelligens gyalogátkelőhely közül a Március 15. utca és Pajzs utca kereszteződésében lévő kivitelezési költségét (2 057 775,- Ft) a Generali a Biztonságért Alapítvány biztosította. A Szabadidő központ bejáratánál és a Mátyás király krt. - Daróczi köz csomópontjában lévő gyalogátkelőhelynél kialakított intelligens gyalogátkelőhelyek költsége: bruttó 4 631 880,- Ft volt, amelyet Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata saját forrásból finanszírozta.

A „SafeCross” okos zebráról:

A SafeCross Okos Zebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra. A rendszer keretében az út két szélén - megfelelő távolságban az útpadkától – oszlopok kerülnek kihelyezésre, az ezekben lévő szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Ez a jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos áthalad az úttesten. Így a jelzés csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt. A rendszer célja, hogy az adott gyalogátkelőnél a járművezetők számítsanak rá, hogy ha villog a LED, akkor gyalogos halad át és meg kell állniuk.

Országos baleseti adatok:

Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint évente közel 15 ezer személyi sérüléses közlekedési baleset történik Magyarországon. A kijelölt gyalogátkelőhelyek a városi közlekedésben azok a helyek, ahol a leggyakrabban fordulnak elő balesetveszélyes helyzetek. Az elmúlt másfél évben közel 1500 embert ütöttek el a zebrákon országszerte. A KSH adatai szerint 2018 első felében 10%-kal több gázolás történt a zebrákon, mint 2017 ugyanezen időszakában. Ez különösen nagy szám annak tükrében, hogy a közúti balesetek száma és a halálos kimenetelű esetek száma is csökkent. A balesetek több mint 90%-ban a gépjárművezetők hibájából következik be, a közlekedésbiztonsági szakemberek szerint a láthatóság növelése az egyik legfontosabb kulcs a balesetek megelőzéséhez. Az autós látótere a sebesség növekedésével egyre szűkül. A sofőr még 50 km/órás sebességnél is a gyalogátkelő teljes szélességének csak 60%-át (középső részét) látja élesen, 65 km/órás sebességénél pedig már mindössze a teljes szélesség ötödét látja megfelelően.

Ezt „tágíthatja ki” az útburkolatba épített villogó LED az okos zebrás gyalogátkelőknél. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az okos zebra telepítésével növekedik a megállási hajlandóság.

A GABA a közlekedésbiztonságért:

A Generali a Biztonságért Alapítvány egyik fő célkitűzése a baleset-megelőzés, a gyalogosok védelme. 2018-ban az alapítvány 10 okos zebrás gyalogátkelőhely kialakítását finanszírozza. Már megvalósult Zalaegerszegen, Dunakeszin, Szekszárdon és Kecskeméten, következik Budakeszi, és a következő hónapokban elkészül Miskolcon, Békéscsabán, Székesfehérváron, Nyíregyházán és Mórahalmon is. A GABA összesen mintegy 22 M Ft-ot fordít idén az okos zebrák kialakítására. Az okos zebra kialakítására önkormányzatok pályázhatnak, a Kuratórium az elbírálásnál egy súlyozott pontozási rendszerben figyelembe veszi többek között az adott gyalogátkelőhely elhelyezkedését, forgalmi adatait, baleseti statisztikáit, valamint a környezetében levő oktatási és egészségügyi intézmények forgalmát is.

A korábbi években a GABA országszerte 25 helyen finanszírozta csúszásgátló útburkolat (living road) kialakítását, ennek folytatása a láthatóságot növelő, innovatív okos zebra, amely minimális fenntartási költséggel működtethető az önkormányzat részéről.

Kecskemétintelligens zebra gyalogátkelőhely