2024.04.20, Szombat

Többnemzeti repülőharcászati gyakorlatot tartanak Kecskeméten

mti

2018.10.03. 14:51

Mintegy negyven pilóta részvételével szeptember 24 és október 4-e között zajlik a gyakorlat a kecskeméti repülőbázison.

Hirdetés

Ugrik Csaba, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka a JAS-39 Gripen vadászrepülőgépet használó országok szeptember 24-e és október 4-e között zajló gyakorlatának keddi sajtónyilvános eseményén elmondta: a svéd és a cseh légierő, valamint a Magyar Honvédség vadászgépei és résztvevői közösen hajtanak végre komplex repülési feladatokat. A brazil és a thai légierő képviselői pedig megfigyelőként vesznek részt a gyakorlaton.

A Lion Effort elnevezésű gyakorlatot háromévente szervezik meg, az eseménynek 2009-ben szintén Kecskemét, majd 2012-ben Svédország, 2015-ben pedig Csehország adott otthont. 

A dandártábornok elmondta, a nagy nemzetközi kötelékben végzett komplex feladatokat fiktív konfliktust szimuláló helyzetben hajtják végre. Emellett az elmúlt 12 évben a Gripeneken elvégzett fejlesztésekről és új eszközökről cserélnek tapasztalatokat. Céljuk továbbá fejleszteni a műveleti képességeket a harcászati feladatok során, gyakorolják ezen kívül a NATO-ban alkalmazott támadó és védelmi légi szembenállási műveletek tervezését és végrehajtását, kis és nagyobb kötelékben egyaránt. 

A bázisparancsnok kérdésre válaszolva elmondta, Svédország száz repülőgép üzemeltetésével a Gripent használó nemzetek között "igazi nagyágyúnak számít". Csehország, Thaiföld és Magyarország a 14 repülőgépes flottájával a kisebbek közé tartozik, ez viszont nem jelenti azt, hogy a tudásuk nem egy szinten áll. 

Ugrik Csaba az MTI kérdésére elmondta, az augusztus 27. és szeptember 28. között szintén a kecskeméti repülőbázison végzett amerikai-magyar közös légierős képzés utolsó fázisa egybeesett a "Lion Effort 2018" többnemzeti repülőharcászati gyakorlattal. Így a légvédelmi irányítók Veszprémben és Kecskeméten folyó továbbképzésén megszerzett ismeretanyagot a mentoráltak valós repülések során gyakorolhatták.

Gróf Gergely alezredes, repülőműveleti főnök közölte, minden századnak megvan a saját profilja, így a cseheknek a légtérrendészetben van nagyobb gyakorlatuk, a svédek viszont részt vettek már több külföldi műveletben is, így a magyarok az ez irányú tapasztalataikból igyekeznek átvenni.

KecskemétKecskemétrepülőharcászati gyakorlatMH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis