2023.12.10, Vasárnap

Négy nap alatt harminc előadás a bábszínházak találkozóján Kecskeméten

mti

2018.10.02. 09:59

Négy nap alatt harminc előadást mutatnak be október 3. és 6. között a Magyarországi Bábszínházak 14. Találkozóján Kecskeméten.

Hirdetés

Az előző, két éve megrendezett találkozó a Ciróka Bábszínház harmincadik születésnapjához kapcsolódott, míg az idei négynapos rendezvény szintén egy jubileumi programsorozat kiemelkedő eseménye lesz. A Nemzeti Kulturális Alap ugyanis 2018-ban ünnepli megalakulásának huszonötödik évfordulóját, és az alkalomra szervezett fesztivál huszonöt eseményének egyike a Magyarországi Bábszínházak 14. Találkozója lesz.

A rendezvényre nem válogatják az előadásokat, valamennyi hivatásos bábszínház saját maga dönti el, melyik produkcióját hozza. A hagyományoknak megfelelően az előadásokat szakemberek részvételével naponta megvitatják.

Négy napra Kecskemétre várják az igazgatókat, művészeti vezetőket, rendezőket, tervezőket, dramaturgokat, zeneszerzőket, bábszínészeket, gyakorlatilag a szakma valamennyi képviselőjét. Az előadásokon naponta várhatóan 200-250-en vesznek majd részt.

 

A találkozó programjában 22 bábszínház és magántársulat mutatkozik be, de az állandó társulattal nem rendelkező, egy-egy produkcióra összeszerveződő fiatal művészek, pályakezdők részére is biztosítanak bemutatkozási lehetőséget.

Idén is jelen lesznek Kecskeméten a határon túli, magyar nyelven játszó társulatok képviselői is, akik nemcsak értékes szakmai tapasztalatokat szerezhetnek, hanem lehetőséget is kapnak a magyarországi alkotók megismerésére, meghívására, saját produkcióik kiajánlására, cserejátékok lebonyolítására.

 

A bemutatott előadások közül kettő a nagyközönség számára is nyitott. A Vojtina Bábszínház A só című meséjére és a Napsugár Bábszínház A helység kalapácsa című produkciójára bárki jegyet válthat. Mindkét előadás a kecskeméti Katona József Színházban lesz látható.

 

A találkozó kísérőrendezvényeként október 6-án Kecskemét főterén és az Emlék/Tár/Téren egymást váltják a fellépő társulatok, hiszen a Griff Bábszínház, Pályi János, a Ziránó Színház, a Mikropódium Családi Bábszínház, a MárkusZínház, a Kabóca Bábszínház és a Tintaló Társulás szabadtéri előadásai várják az érdeklődőket. Lesz nép- és kortárs mese, klasszikus történet és vásári játék, bravúros technikai megoldásokat felvonultató parányi bábszínház és varázslatos cirkuszi produkció.

A tíz előadás mellett izgalmas és szórakoztató kísérőprogramokkal is várják a családokat. A főtéren Bartha Tóni csúzlizdája, Kádár Ferkó Fotószínháza és a Ládafia Színház körhintája mellett lesznek ügyességi játékok és bábjáték-automata is.

 

A bábszínházak találkozóját 1992-ben a Kovács Géza igazgatása alatt működő kecskeméti Ciróka Bábszínház azért hívta életre, hogy egy olyan szakmai fórum segítse a műfaj hazai képviselőit, amelyen a bábszínházi alkotók jelen lehetnek, megismerhetik egymás munkáit és beszélgethetnek a látottak mellett más, a szakmát érintő aktuális kérdésekről. A találkozó az elmúlt huszonöt év alatt olyan rangos eseménnyé vált, amelynek kétévenkénti megrendezését - mind a szakmai fejlődés, mind a bábszínházi műfaj jövője szempontjából - a magyar bábszínházi szakma egésze kiemelkedően fontosnak tartja - fogalmazott Kiszely Ágnes, a rendezvénysorozatot szervező kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatója.

KecskemétKecskemétCiróka Bábszínházbábszínházak találkozója