2024.06.13, Csütörtök
A polgári felhasználás előtt is megnyílik a kecskeméti katonai repülőtér
Illusztráció (pexels.com)

A polgári felhasználás előtt is megnyílik a kecskeméti katonai repülőtér

Pénzcentrum

2018.09.18. 15:32

Elsősorban a Mercedes-gyár beszállítói felől érkezett az igény a megvalósításra.

Hirdetés

Polgári célokra is hasznosítanák a Gripenek állomásoztatására használt kecskeméti katonai repülőteret. A vegyes funkció kialakítása elsősorban a régióban működő Mercedes-gyár beszállítóinak igénye miatt merült fel – olvasható a Pénzcentrum cikkében. 

Egy polgári terminál kialakítását is tervezik a kecskeméti repülőtéren, ahol jelenleg a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei, vadászpilótái, a légierő hadműveleti központja, művelettámogató zászlóalja, harcászati kiképző százada, szállítórepülő-százada, repülő-műszaki és logisztikai zászlóalja állomásozik - értesült a lap, amelynek a Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy folyik a kecskeméti repülőtér kettős hasznosításának előkészítése.

A polgári terminál kialakítása - a Modern városok program részeként - a civil üzemeltető feladata, de ez a katonai bázis működését semmilyen formában nem befolyásolja.

A Magyar Honvédség repülőbázisainak modernizálása, fejlesztése ettől függetlenül, NATO- és nemzeti erőforrások bevonásával valósul meg.

Nagyvállalatok is igényelnék az olcsóbb légi szállítást

A katonai repülőterek polgári hasznosításának terve nem új keletű, számos tanulmány készült már az ilyen beruházások hasznáról, különös tekintettel a Magyarországra települő nagy autógyárakra (Kecskemét - Mercedes, Pápa - Audi), amelyek igényeltek a beszállítóiknak egy olcsóbb légi szállítási lehetőséget a budapesti Liszt Ferenc repülőtérnél.

A szakemberek szerint a Liszt Ferenc repülőteret használó fapados légitársaságok, illetve air cargo vállalatok is nagyobb arányban választanák közvetlenül a vegyes hasznosítású repülőtereket, ha a különböző illetékek a budapesti repülőtérnél jelentősebben alacsonyabbak lennének. Egy katonai repülőtér kettős hasznosítása a Budapest-központúság csökkentésének egyik eszköze is lehet.

Kecskemétkecskeméti Repülőbáziskatonai repülőtérrepülő