2024.04.26, Péntek
650 facsemete ültetésével ünneplik Kecskemét jubileumát
Illusztráció (pexels.com)

650 facsemete ültetésével ünneplik Kecskemét jubileumát

kecskemetilapok.hu

2018.09.03. 10:33

A lakosok hétféle facsemetére pályázhatnak, amikről maguknak kell gondoskodniuk.

Hirdetés

Kecskemét város 650 éves jubileuma alkalmából nagyszabású közterületi faültetési programot hirdetett meg a kecskeméti önkormányzat és a Kecskeméti Városszépítő Egyesület. A cél, hogy a nagykörúton kívüli területre 650 facsemete kerüljön, melyek a jövőben tovább színesítik a városképet – derült ki a kecskemetilapok.hu cikkéből.

Közös sajtótájékoztatót tartott hétfő délután a Kecskeméti Városszépítő Egyesület és Kecskemét MJV Önkormányzata. Az esemény apropóját az adta, hogy a város 650. évfordulója alkalmából 650 facsemetét juttatnak el, pályázat útján. A civil szervezetet Király József, az egyesület elnöke, a várost Öveges László városi főépítész és Győri András városi főkertész képviselte.

 

A korabeli hangulatot akarják visszahozni

Király József elmondta, az egyesület által megtervezett, és az önkormányzat támogatásával megvalósuló kezdeményezés célja, hogy Kecskemét korabeli hangulatát visszaadva elinduljon egy olyan fásítási folyamat, amely egyik oldalról szakmailag megalapozott, a másik oldalról pedig igényként mutatkozott meg.

- A város arculati kézikönyvében egyértelműen látszik az, hogy mit szeretnének a kecskemétiek, így azt gondolom, hogy a 650 éves városi évforduló kapcsán a 650 fa elültetése egy jó indulópont lehet. A támogatók és a résztvevők közreműködésével megvalósulhat a terv. E szerint azok, akik vállalják, hogy házuk előtt lévő területen hiányzik vagy hiányos a fasor, hétféle facsemete közül választhatnak. Ezeket elültetve, és a város által felügyelve elindulhat a fásítási program – mondta Király József. - A cél az volt, hogy a városkép kialakításában - ahogy régen, úgy most is - a polgárok is részt vegyenek, maguk is nagyobb felelősséget vállalva a program kifutásában és sikerében – tette hozzá az elnök.

- A város zöldfelület fejlesztési programjához kiválóan kapcsolódik a 650 éves jubileum alkalmából elültetendő 650 fa, így a civil szervezet terve nagyon gyorsan táptalajra talált az önkormányzatnál. Miután a Kecskeméti Városszépítő Egyesület és az önkormányzat megegyeztek a részletekben, a városháza szakemberei – és az önkormányzat fásításhoz kapcsolódó cégei munkába is lendültek – mondta Öveges László városi főépítész, aki kiemelte, a fásítási program a nagykörúton kívüli területeket érinti, és benne vannak a kertvárosi részek is.

 

Gyümölcsfát is választhatnak a pályázók

A főépítész ezt követően ismertette a pályázatot, melynek köszönhetően november elején 650 facsemete kerül a város polgáraikhoz, akik vállalják,hogy elültetik és ápolják azokat (természetesen az önkormányzat szakembereinek ellenőrzése és segítsége mellett).

- Háromfajta gyümölcsfa – kajszi, szilva és meggy – és négyféle díszfa – gömbakác, hárs, tatárjuhar és korai juhar – közül választhatnak a pályázók – mondta Győri András városi főkertész.

Elhangzott, a pályázat kiírói nagy fába vágták a fejszét, ugyanis a jelentkezők közül - akik leírják, hogy hova és milyen fákat szeretnének ültetni - igen komolyan kell majd válogatni, nagyon sok szempont figyelembevételével és összehangolásával.

A fák igénylésének módja:

Az igénylés benyújtása: 2018. szeptember 10. és 28. között

Az igénylés benyújtásának módja:

- email-ben: [email protected]

- személyesen: papír alapon a Városháza főbejáratánál kihelyezett gyűjtőurnában

A fák átvételére az igénylések visszaigazolását követően, 2018. november első felében kerül sor a város főterén.

KecskemétKecskemétjubileumhagyományőrzésfaültetés