2024.04.19, Péntek

Origamiünnep volt Kecskeméten

mti

2018.08.14. 13:14

Több mint százan vettek részt az idén 30 éves Magyar Origami Kör huszonkilencedik alkalommal összehívott éves közgyűlésén, az Országos és Nemzetközi Origami Találkozón Kecskeméten.

Hirdetés

Az augusztus 10. és 12. között lezajlott találkozón a hazai origamisták mellett holland, francia és lengyel egyesületek alapítói is részt vettek, de érkeztek az erdélyi Zetelakáról és Kínából is papírhajtogatók. A fesztivál díszvendége Aojagi Soko japán origami oktató volt. 

 

A papírhajtogatás művészetét a mindennapi oktatásban, a szabadidő- és élménypedagógiában egyaránt hasznosító kreatív alkotók háromnapos találkozója során öt helyszínen tanították a különböző nehézségű hajtogatási módokat, amelyeket bárki ki is próbálhatott.

 


Kriskovics Zsuzsanna origami művész, a Magyar Origami Kör alapítója kiemelte: a kezdetekben a találkozók megszervezését az új módszerek megismertetése, az újdonságok átadása, az egymástól tanulás motiválta. Később azonban igény mutatkozott a bonyolultabb és művészien kivitelezett technikák elsajátítására, a hosszabb ideig tartó, térbeli, szinte élethű alakzatok hajtogatására is. 
A harmincadik évforduló megünneplésekor azonban visszanyúlnak a gyökerekhez. A találkozón a hagyományos japán alapokra épülő hajtogatással foglalkoznak, így olyan egyszerű, könnyen tanítható origamik készülnek, amikkel utána játszani is lehet. Kiemelte: a papírhajtogatás fejleszti a két agyféltekés gondolkodást, a finom kézmozgás koordinációja pedig hozzájárul a rajz- és íráskészség, valamint a koncentráció fejlesztéséhez, így akár már kétévesen is elkezdhető. 

Az európai origami inkább geometriai alapokra épülő, némileg bonyolultabb, míg a japán egyszerűbb, kevesebb hajtogatást igényel, és nemegyszer a kész alkotást több papírból rakják össze.

KecskemétKecskemétorigamiOrszágos és Nemzetközi Origami Találkozó