2024.04.27, Szombat

Neumann hallgatók diákstartup sikerei

Neumann János Egyetem

2018.08.09. 11:04

A Microsoft diákstartup-versenyén, az Imagine Cup-on idén a Neumann János Egyetem hallgatóinak kezdeményezése, az Innobie – illetve az ebből született alkalmazás, az Eddie – képviselte Magyarországot.

Hirdetés

A Microsoft Imagine Cup a világ egyik legrangosabb, fiatal fejlesztők számára megrendezett nemzetközi versenye. Az idei már a 16. alkalom volt, hogy a verseny döntőjére a Microsoft Redmondba, a cég központjába hívta a legjobbakat.

Az idén hazánkat képviselő fiatalok által kitalált ötlet lényege, hogy a tankönyvi lapok megelevenednek az Eddie nevű okostelefon alkalmazásban. A telefon kamerája elé helyezve a tankönyvi illusztrációk animációban, videóban vagy egy térbeli modellben jelennek meg, amelyeket körbe lehet forgatni, alulról, felülről meg lehet őket vizsgálni. Az Eddie kiterjesztett valósággal teszi élményszerűbbé, interaktívabbá és izgalmasabbá az általános iskolások tanulási folyamatát úgy, hogy ehhez nem kell átalakítani a meglévő tankönyveket.

 

A versenyről, a csapat élményeiről és jövőbeni tervekről beszélt Muhi Kristóf hallgató, az Innobie csapat vezető fejlesztője:

„A május 29-i Közép-Kelet európai versenyünk után váltottunk egy hatalmasat és új irányba kezdtünk el gondolkodni. Cirka 4-5 hetünk volt a komplett platform részét összerakni az Imagine Cup versenyre. Így volt néhány hét álmatlan éjszakája a csapatnak. A pitcheknél (előadás, prezentáció) sok segítséget kaptunk a Microsoft Magyarországtól, amit ezúton is nagyon köszönünk nekik.” – kezdte beszámolóját Kristóf.

„A július 23-tól 26-ig tartó, négynapos Imagine Cup-ra az összes előadásunk kiválóan sikerült, ezt a visszajelzést kaptunk nem egyszer. Szerencsére olyan típusú emberek vagyunk, akik tanulnak és építkeznek a hibáikból és egy valamit nagyon megtanultunk: a pihenés nélkülözhetetlen egy ilyen feszített tempójú verseny esetében.  Az első napra, az ún. „techshowcase” körre borzasztó fáradtan érkeztünk meg, amely sajnos jelentős hatással volt az előadásunkra is. Ezúttal egyenes ágon nem jutottunk tovább a versenyen, viszont beválasztottak minket a „Mixed Reality” különdíjra, aminek nagyon örültünk, mert világszínvonalú egyetemekről jött csapatokkal versenyeztünk, mint például a Hardvard és az MIT csapatai.” 

„Az első sikerünket követő második napon, a 90 másodperces prezentációnk is jól sikerült, de volt még 30 másik csapat rajtunk kívül és csak hármat választanak ki közülük a „semi-finals”-be. Összegezve: attól függetlenül, hogy komolyabb díjjal nem térünk haza, soha nem voltunk még ilyen nívós és erős versenyen, szóval rengeteg tapasztalatot és élményt gyűjtöttünk, amit mind-mind bele fogunk építeni az alkalmazásunkba. Most pedig próbáljuk kiélvezni ezt a maradék pár napot és visszatöltődni a rengeteg fárasztó hónap után.”

Muhi Kristóf elmondása szerint a következő verseny szeptemberben a Women Startup Competition lesz ahol Ő és csapattársa Alexandra versenyzik majd, szintén az Eddie alkalmazással. Az alkalmazás hazai oktatásba való integrálásának kidolgozását ez után fogják elkezdeni, mert az Imagine Cup végeztével jobban rá tudnak majd fókuszálni a feladatra.

A csapat minden tagjának gratulálunk sikereikhez, és további kitartást és hasonló lelkesedést kívánunk Nekik!

KecskemétNeumann János EgyetemMicrosoft Imagine Cup