2024.04.25, Csütörtök
Jövő héten indul a Kodály Fesztivál Kecskeméten
pixabay - illusztráció

Jövő héten indul a Kodály Fesztivál Kecskeméten

kecskemet.hu

2018.07.12. 15:23

A Kodály Intézet gyönyörű udvarán, madárcsicsergéssel kísérve tartották meg a jövő hétfőn induló Kodály Művészeti Fesztivál sajtótájékoztatóját.

Hirdetés

Az eseményen kiderült, az idei programok kapcsolódnak Kecskemét 650 éves évfordulójához. A város emblematikus épületeiben, udvarain, terein rendezett koncerteken időutazást tehetünk az elmúlt évszázadokba.

Bak Lajos, a fesztivált szervező Hírös Agóra igazgatója bevezetőjében elmondta, 1991-ben komolyzenei programként született meg a fesztivál, mára azonban összművészeti eseménnyé vált. A fő támogató évről évre Kecskemét önkormányzata, az Agóra pedig a Kodály Intézet szakmai vezetésével szervezi a programokat.

Mák Kornél alpolgármester köszönte meg az önkormányzat nevében a szervezők munkáját. Kiemelte, milyen nagy öröm, hogy a város 650. évfordulójához kapcsolódik a fesztivál. Elmondta, hogy Galántáról, Kecskemét testvérvárosából is érkeznek vendégművészek az eseményre.

A programokról dr. Nemes László Norbert nyújtott ízelítőt a sajtótájékoztatón. A Kodály Intézet igazgatója azt is elmondta, hamarosan elkezdődik épületük felújítása. Az intézmény átköltözik az Ókollégiumba, ez azonban szakmai munkájukat nem befolyásolja.

– Idén is törekedtünk arra, hogy olyan színes programokat kínáljunk, amelyek közül mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb műfajt, művészeti ágat – hangsúlyozta dr. Nemes László Norbert.

A nyitó koncertet július 16-án, hétfőn a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar adja, Gerhát László vezényletével, hozzájuk társul Szilvay Réka, a Finnországban élő hegedűművész a Városháza díszudvarában.

Másnap egy régi zenei koncertet hallhatunk a Barátok templomában Bingeni Szent Hildegárd látomásai címmel az Ensemble Mandelnek köszönhetően. Különleges programnak ígérkezik a Bartók című megható dokumentumfilm, amely a zeneszerző amerikai éveit dolgozza fel fiának memoárja alapján.

A fiatal zeneszerző nemzedék jeles képviselője Szabó Barna. Szerzői estjén fellép a debreceni Kodály Kórus, kamarazenekar és szólisták. Különleges élményben lesz része annak, aki az Evangélikus templomban meghallgatja Bartók Béla műveit két cimbalmon. Az egyik előadó a hangszer virtuóza, Balogh Kálmán.

Lesz zongoraest, fúvóskoncert valamint a Kodály String trió vonós kamarakoncertje is, akik Kecskemét testvérvárosából, Galántáról érkeznek.A gyermekek sem maradhatnak ki a fesztivál programjából. Őket a Vivat Bacchus Énekegyüttes vezeti el komoly zene világába.

A fesztivált a Nemzeti Ifjúsági Kórus hangversenye zárja július 27-én, a Nagytemplomban. Nemes László Norbert kiemelte, 120 énekesből választották ki azt a 63 főt, akik a kórust alkotják. Nem csak zenei egyetemekről, főiskolákról jelentkeztek az intézet felhívására. Más szakokról is sok volt az érdeklődő, sőt frissen érettségizett fiatalok is lesznek a kórusban. Vasárnap érkezik a kórus Kecskemétre, majd egy hetes tábor után indulnak turnéra. Ennek utolsó állomása lesz a Kodály Művészeti Fesztivál záró koncertje.

A Kodály Fesztivál programjaihoz hagyományosan csatlakoznak a Kodály Intézet nyári kurzusai. Idén zenepedagógiai, szóló ének mesterkurzus és zongorapedagógiai kurzus indul a szeminárium keretében.

KecskemétKecskemétBács-KiskunKodály Művészeti Fesztivál