2024.04.25, Csütörtök
Kecskemét lesz a világ tájfutásának fővárosa
Magyar Tájékozódási Futó Szövetség - Facebook: illusztráció

Kecskemét lesz a világ tájfutásának fővárosa

kecskemet.hu

2018.06.29. 18:00

Öt földrész 38 országának 330 versenyzőjét várják a Junior Tájékozódási Futó Világbajnokságra, amelyet július 8-a és 14-e között rendez a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szegedi Vasutas Sport Egyesület, a Kecskeméti Zöld Sportok Egyesülete és a Kiskunsági Nemzeti Park. Az esemény fővédnöke Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármestere.

Hirdetés

Ma délután jelentették be a Városházán, hogy július elején rendezik a Junior Tájékozódási Futó Világbajnokságot megyénkben. A részletekről Szokol Lajos és Szokol Mónika, a szervező bizottság elnöke és alelnöke számolt be. A rendezési jogot 2016-ban nyerte el Magyarország azóta több edzőtábort biztosított a nevező országoknak. A világbajnokság több versenyszámmal, több helyszínen zajlik.

Szeberényi Gyula Tamás Sportért felelős alpolgármester elmondta, fontos Kecskemét sportéletének fejlesztése, egy ilyen verseny pedig közelebb hozhatja a lakosságot a sportélethez.

Öt földrész, 38 ország 330 versenyző, 90 edző, csapatvezető. Nyolc országból érkezik újságíró, akik a teljes eseményt a helyszínről tudósítják. A Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség több vezető tisztségviselője is jelen lesz a versenyen, hiszen ezen a héten Kecskemét lesz a világ tájfutásának fővárosa.

Sok esélyes van, de a svájciak finnek, svédek, norvégok, dánok, csehek a legesélyesebbek dobogós helyezést elérni. A legnagyobb favorit a svájci 7x-es junior világbajnoknő, Simona Aebersold, aki már a felnőtt EB-n is dobogóra tudott állni idén.

A magyar csapatban 6-6 férfi és női versenyző indul (ez a maximális indítható létszám). A nőknél van esély egy számjegyű eredmény, akár dobogós helyezés elérésére.

Az erdei versenyek homokbuckás, borókás terepei különlegesnek számítanak a sportágban. A változatos domborzat és a különleges növénytakaró azonosítása versenytempó mellett, szokatlanul nehéz feladat elé állítja a résztvevőket.

A sprint versenyszámnak Kecskemét belvárosa ad otthont. Itt a versenyzőknek atlétikusan gyors tempó mellett kell hibátlanul tájékozódni a tereken, utcákon és belső udvarokban, átjárókban elhelyezett (rejtett) tájékozódási pontok között. A leglátványosabb szakasz a városháza és a nagytemplom előtti térszakaszon lesz, ahol többször is átfutnak a versenyzők az ugyanitt található célba érkezés előtt. Ez a versenyszám a leglátványosabb a nézők számára.

A versenyzők egyharmada GPS nyomkövetővel fut és a terepen elhelyezett időmérő pontokról is online érkeznek a rész idők. Így a verseny élőben nyomon követhető lesz akár egy sí, kerékpár, vagy maratoni futó verseny. A futamokkal kapcsolatos minden információ: rajtlisták, GPS nyomkövetés, eredmények, térképek, képek, videók stb. megtalálhatók lesznek a verseny honlapján. www.jwoc2018.hu

A versennyel párhuzamosan a JWOC Tour Dél-alföldi Tájfutó Napok zajlik, melyen bárki elindulhat. A verseny honlapja ITT elérhető.

KecskemétKecskemétBács-Kiskun megyetájfutásMagyar Tájékozódási Futó Szövetség