2024.03.28, Csütörtök

Befejeződött a kecskeméti Széchenyi sétányi bölcsőde infrastrukturális fejlesztése

kecskemet.hu

2018.06.26. 14:46

A felújítás a meglévő bölcsőde teljes épületét érintette, így a nevelési-gondozási egységek mellett a bölcsőde működését biztosító egyéb helyiségek – melegítőkonyha, szociális helyiségek – felújítását is.

Hirdetés

A fejlesztés Kecskeméten a Széchenyi sétány 2. szám alatt valósult meg. Beruházással érintett intézményben az engedélyezett férőhely száma 76 fő. Az intézmény 1974-ben épült, pavilonrendszerű típusterv alapján. Átalakítás, jelentős felújítás az épületen az átadástól eltelt több mint negyven év alatt nem történt. Az elmúlt évek kihasználtságát figyelve megállapítható, hogy 110-125% között mozgott a bölcsőde feltöltöttsége.

A projekt keretében az épület bővítése történt, melynek keretében 1 db csoportszoba és kapcsolódó helyiségek - babakocsi tároló, gyermeköltöző, gyermekmosdó, gondozói illemhely – építése valósult meg. A meglévő bölcsődeépület felújítása, kismértékű átalakítása keretében átfogó építészeti, gépészeti, épületvillamossági felújítás és teljes körű energetikai korszerűsítés valósult meg. Az intézmény épületének megújítása mellett az udvar és játszóudvar teljes rekonstrukciója is megtörténk. Ennek keretében a közlekedőfelületek felújítása, zöldterület és játszófelület fejlesztése, valamint kerékpártároló és kerti játéktároló is megvalósult. A fejlesztés továbbá kiegészül eszközbeszerzéssel is, mely magába foglalja a gyermekellátó egységek berendezési tárgyait, fejlesztőeszközöket és játékokat, a közösségi terek bútorzatát, valamint egyéb a működéshez szükséges eszközöket. A projekt végrehajtása keretében a szükséges parkolóhely és akadálymentes parkolóhely létesítésül, valamint a megújuló energiaforrás alkalmazása érdekében egy napelemes rendszer is telepítésre került.

Projekt eredményeként az intézmény egy csoportszobával, 14 férőhellyel bővült a fejlesztést követően. A csoportszoba (50.16 m2) és kapcsolódó helyiségeinek – babakocsi tároló (10,58 m2), gyermeköltöző és átadó (14.31m2), gyermekmosdó (14,18 m2) – kialakítása része volt a projektnek.

Az intézmény nagyobb kapacitása, nevelési feladatai igényelhetik új munkaerő alkalmazását. Közvetlen hatásként kiemelhető, hogy az új bölcsődei csoportszoba lehetővé teszi a fiatal anyukák gyors visszatérését munkahelyükre, vagy a munkaerő piacra, ezáltal hozzájárulva a város szűkös munkaerő kínálatának növeléséhez.

KecskemétKecskemétSzéchenyi sétányi bölcsőde