2024.03.29, Péntek
A XIV. Magyar Táncfesztiválon vendégszerepelt a Kecskemét City Balett
Kecskemét City Balett - Facebook

A XIV. Magyar Táncfesztiválon vendégszerepelt a Kecskemét City Balett

kecskemetikatona.hu

2018.06.27. 12:30

Bár papírforma szerint vége van a színházi évadnak, Barta Dóra rendező – koreográfus, és a Kecskemét City Balett táncművészei mégsem pihenhettek túl sokat, hiszen számukra az elmúlt hét egy fontos felkészülési időszak volt tréninggel és próbával egyaránt.

Hirdetés

A feszített tempójú fáradságos munkát egyetlen cél érdekében végezte a rendező–táncművész: hogy a Magyar Táncfesztivál gálaműsorában méltó módon lehessen jelen a Társulat. A győri Magyar Táncfesztivál ugyanis az egyik legrangosabb magyar táncművészeti seregszemle, ahová magyar és közép–európai professzionális és amatőr alkotók legjobbjai kapnak meghívást. Az idei, 14. alkalommal megrendezett fesztiválon közel félszáz produkció mutatkozott be hazánkból és Európa számos országából. A fesztiválon megtalálható volt a klasszikus balett, a kortárs tánc, a néptánc és a kísérleti műhelyek munkái is.

A Kecskemét City Balett kiemelt eseményként készült a győri bemutatóra, mert bár a fesztiválon nincs versenyprogram, ennek ellenére a Társulattól előadásról–előadásra tapasztalt színvonal minden esetben alapkívánalom a táncművészek felé. A fesztiválra Barta Dóra a Kecskemét City Balett vezetője a „Bolero” előadást választotta. Ezt a koreográfiát Barta Dóra rendezésében a kecskeméti nézők is azonnal a szívükbe zárták, ugyanis ezt a táncszínházi előadást a „Balett+” műsorsorozat részeként számos alkalommal láthatta a balettszerető közönség.

A szinte hangtalanságból előlépő, el–elfúló, lágy ismétlődésekkel formálódó zene szinte észrevétlenül változik át ördögi tempójú, a gyanútlan nézelődőt táncba hívó, időtlenné váló, szenvedélyesen szédületes haláltánccá. Éppen ezt a metamorfózist láthatjuk viszont a színpadon a táncművészek tolmácsolásában a balett eszközeivel. A díszlet nélküli üres színpadon mindent betölt a szinte már sikoltó zene. S nem marad már, csak a tánc, csak a mozdulat, mely ellenállhatatlanul vonzza magával a nézőt. A  Kecskemét City Balett tudásának legjavát, technikai felkészültségének és művészeti elhivatottságának legmagasabb fokát mutatta ebben a koreográfiában a szombati gálaműsoron.

A fáradságos munka meghozta a gyümölcsét, hiszen a koreográfia kirobbanó sikert aratott a Győri Nemzeti Színház színpadán az „Áramlás – Európai Gálaest” keretében.  Azzal, hogy a Kecskemét City Balett meghívást kapott és jelen lehetett a győri fesztiválon, nem csupán egy meghívásnak tettek eleget, ez a bemutató sokkal több volt egy egyszerű előadásnál, hiszen a KCB kiváló táncművészeinek köszönhetően a kecskeméti Katona József Színház és Kecskemét város is megjelent Győrben, s ezáltal színházunk és városunk is beíródott az Európában is jegyzett táncszínházi társulatok körébe.

KecskemétBács-Kiskun megyetáncszínházKecskemét City BalettMagyar Táncfesztiválvendégszereplés