2024.04.19, Péntek

Keresik a megoldást a munkaerő-elvándorlásra a Mercedes kecskeméti gyárában

penzcentrum.hu

2018.03.06. 09:42

Létezik egy pszichológiai határ a fizetésekben, amely elérése esetén megtarthatóvá válnak a munkavállalók - szögezte le a Pénzcentrumnak adott interjújában Ács László.

Hirdetés

A kecskeméti Mercedes-Benz nemrég távozó HR-igazgatója viszont azt is hozzátette, hogy ez a pszichológiai határ nem a németországi bérszínvonalat jelenti. Ács László utódja, Lena Doll azt is elárulta a Pénzcentrumnak, hogy az elérhető munkaerő hiánya jelenleg komoly kihívást jelent a gyár számára, különösen, hogy a következő években 2500 fővel növekszik majd a dolgozók száma. 

 

Pénzcentrum: Tanácsadóként, saját vállalkozásban folytatja karrierjét. Milyen szakmai érvek miatt döntött a váltás mellett?

Ács László: Tanácsadóként folytatom, cégeknek szeretnék munkajogi kérdésekben és szakszervezeti együttműködésben gyakorlati támogatást adni. Arról, hogy a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. is igényt tart-e erre a szolgáltatásra, még nem egyeztettünk. Hogy melyek voltak a szakmai érvek a váltás mellett? Az új szakmai kihívások. Erősödik a szakszervezeti tevékenység Magyarországon, megjelentek a nagy szakmai tapasztalatot felmutató, valamint hatalmas tudás-, és információbázissal rendelkező külföldi szakszervezetek, mint például a német IG Metall. Ezek már más jellegű hozzáállást, felkészülést és tárgyalási technikát igényelnek a munkáltatók részéről is. Rendkívül izgalmas feladat számomra ezeknek az új kihívásoknak szakmailag megfelelni. Gyakorlati munkajogi tudásommal, valamint több mint 12 éves autóipari tapasztalatommal szeretném segíteni a cégeket a törvényeknek megfelelő és a lehetőségekhez alkalmazkodó kompromisszumok megkötésében.

 

Mit tart az elmúlt évek legnagyobb eredményének?

Ács László: Mindenekelőtt nagy eredménynek tartom, hogy a Mercedes-Benz gyár a kezdettől fogva megfelelő minőségben és az elvárt darabszámban tudja a piac növekvő igényeit teljesíteni. Nem mindig látványos, de nagyon lényeges eleme ennek a teljesítménynek a HR terület munkája, melyet ezúton is szeretnék minden kollégámnak megköszönni. Ha a látványos eredményekről is beszélünk, többek között érdemes megemlíteni a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. duális képzésben megvalósított úttörő szerepét, a Magyarországon egyedülálló dolgozói lakásprogramot, vagy az egészséggel kapcsolatos vállalati stratégiát. A vállalati bölcsőde és óvoda is nagy elismerést hozott a gyár munkatársai körében.

A folytatásról itt olvashat tovább.

KecskemétKecskemétMercedes-Benz Hungaria Kft.munkaerő