2024.03.29, Péntek

Kárpátaljai magyarok mindennapjai fotókiállítás nyílik Kecskeméten

MTI

2018.03.28. 10:00

A kárpátaljai magyarok mindennapjait mutatja be Mohai Balázs, az MTVA/MTI fotóriportere azon a kiállításon, amely szerdán nyílik a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Iskolában.

Hirdetés

Tavaly tavasszal több alkalommal járt Mohai Balázs a Kárpátaljai Református Egyházkerülethez tartozó Beregszászon és környékén, a szinte kizárólag magyarok lakta Asztélyon, Beregardón, Bulcsúban, Dédán, Kígyóson, Macsolán és Makkosjánosiban, hogy megörökítse a létminimum alatt élő gyerekek mindennapjait.

Mohai Balázs az MTI-nek hangsúlyozta, hogy kifejezetten a gyerekeket fotózta otthonukban, iskolában vagy a játszótéren. Ezek a gyerekek sokszor csak az egyik szülőjükkel vagy a nagyszüleikkel, távolabbi rokonaikkal élnek együtt és nő azoknak a gyerekeknek a száma is, akiket egyszerűen a sorsukra hagynak - mondta a fotóriporter.

A kiállítás tájékoztatója szerint Kárpátalján egy átlagos fizetés mintegy 35 ezer, míg egy átlagos nyugdíj 12 ezer forintnak megfelelő ukrán hrivnya. Az élelmiszerek, a lakbér és az üzemanyag ára mindeközben megközelíti a magyarországi árszintet. A kelet-ukrajnai fegyveres válság nyomán kialakult gazdasági krízis komoly mindennapi gondokat okoz a magyar határon élőknek is. A nélkülöző kiskorúak nemcsak kirándulásból vagy játékokból, hanem sokszor alapvető tisztálkodószerekből, élelmiszerekből, meleg ruházatból is hiányt szenvednek. Az otthon melege több szempontból sem magától értetődő Kárpátalján. Sok családnak nincs anyagi fedezete, hogy a gázt a házába vezettesse. Mások a gázárak folyamatos emelkedése miatt kénytelenek inkább fával, rőzsével fűteni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat jótékonysági nemrég gyűjtést indított a külügyi állomány körében, ezt az akciót segíti Mohai Balázs Magyar mindennapok Kárpátalján című fotókiállítása, amely januárban a KKM-ben is bemutatkozott.

KecskemétKecskemétKárpátaljai magyarokfotókiállításSzent Imre Katolikus Óvoda és IskolaMohai Balázsmagyarság