2024.04.18, Csütörtök
Mosolygó fogacskáikkal nyertek a kecskeméti elsősök

Mosolygó fogacskáikkal nyertek a kecskeméti elsősök

bacsmegye.hu

2017.11.20. 13:34

Ma délelőtt került sor a „Mosolygó fogacskák” pályázaton elnyert 1.000.000,- Ft átadására, melyből a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 1.a osztálya egy felújított high-tech termet kapott, ezen felül egy egész napos osztálykirándulást a Csodák Palotájába, a DM jóvoltából.

Hirdetés

A pályázatban arra kérték az osztályokat, hogy készítsenek látványos és tanulságos kísérleteket, a fogakra káros, vagy éppen jótékony anyagok bevonásával, majd egy rövid leírás kíséretében állapítsák meg a kísérlet eredményeit, illetve azt, hogyan kapcsolódik a fog- és szájápoláshoz.

A Mosolygó Fogacskák pályázat Fődíjjal elismert szövegrésze:

„Dr Kovács Rezső, fogorvos vagyok, 7 éve születtem Brüsszelben. Kismaci koromtól tudtam: gyermekek fogainak a megóvásával akarok foglalkozni, ezért tanulmányaimat pedagógusi- és pszichológusi szakvizsgával fűszereztem.

Arany életem van: jutalomból bárki hazavihet, így minden nap más család életébe csöppenek. A mi iskolánkban mindenki mossa a fogát ebéd után és egészségtudatosan élünk!

Kitaláltam egy érdekes kísérletet, amellyel megértették a lurkók, hogy az étkezés, és a különféle savasságot/lúgosságot okozó táplálékok, hogyan befolyásolják szánk PH-értékét és mi okozza a fogszuvasodást. Étkezés előtt, után majd fogmosást követően a nyelvünkre PH-jelző papírt helyeztünk, a skálán megvizsgáltuk és a tökéletesnek vélt fogtisztítást leellenőriztük: plakkfestő piros tabletta szétrágásával és lepedékszínező kék szájöblítő folyadékkal. Viccesek voltak, ahogy vizsgálódtak, vicsorogtak a tükörbe. Megbeszélés után Mosolygó Mári kontra Szuvas Szilárd tablót készítettünk – nálunk mosolyogtak a fogak! 

Kecskemétről egyetlen egy iskola pályázott, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 1/A osztálya, aki megnyerte a Fődíjat: 1millió forintot (+Áfa) és egy egész napos  osztálykirándulást a Csodák Palotájába, valamint elektromos fogkeféket és fogápolási csomagot. Az osztályterem ebből az összegből gazdagodott egy interaktív táblával, projektorral, laptoppal, hangfalakkal, és a Logall Kft a maradék összeget kipótolva egy hűtő-fűtő klímakészüléket szerel fel a mindig mosolygó gyermekek termébe. A jelenlegi első osztályosok 4 évig maradhatnak ezen a csúcs szuper otthonosan berendezett vidám helyen, hiszen azután át kell költözniük egy másik terembe.

A kis elsősök meglepetés műsorral kedveskedtek az ajándékokat átadó vendégeknek, Pap-Gömöry Erika és Szabadi Nóra tanító nénikkel együtt énekelték és táncolták el a Kicsi Gesztenye Klub - Fogmosó dalát, persze az interaktív táblán futott közben a zenei aláfestés. Majd egészséges, bio ételekkel is jutalmazták a mosolygó fogacskákat és lehetett a játszós asztalnál fogmanót színezni, mágneses táblán szétválogatni a fogra ártalmas és jótékony ételeket.

Galéria

KecskemétKecskemétMosolygó fogacskákII. Rákóczi Ferenc Általános Iskola