2024.06.18, Kedd
50 millió forintot nyert a kecskeméti RÉV Szolgálat közösségfejlesztésre

50 millió forintot nyert a kecskeméti RÉV Szolgálat közösségfejlesztésre

bacsmegye.hu

2017.11.16. 12:00

A kormány 12 milliárd forintos fejlesztési forrással támogatja az egyházi és civil szervezeteket a társadalmi együttműködés előmozdítása érdekében.

Hirdetés

Schanda Tamás, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a nyertes pályázók egyikénél, a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál tartott mai sajtótájékoztatón elmondta: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében olyan projekteket támogatnak, amelyek fő célja az előítéletek és a hátrányos megkülönböztetés lebontása, a társadalmi esélyteremtés biztosítása. 383 kérelem érkezett, több mint 18 milliárd forintos igénnyel, ezek közül 249 projektet tudnak támogatni. A nyertesek maximum 50 millió forint támogatást kapnak.

Az államtitkár kiemelte: a felhívást eredetileg 8 milliárd forint keretösszeggel hirdették meg ez év első felében, de a nagy érdeklődésre tekintettel ezt további 4 milliárd forinttal emelték.
Megyénként átlagosan 14 pályázatot támogattak. A legsikeresebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pályázott, az ott működő civil és egyházi szervezeteknek összesen 2,2 milliárd forintot ítéltek meg 47 pályázatra - mondta Schanda Tamás.
A kormány partnereinek tekinti az egyházakat és az azokkal együttműködő civil szervezeteket. Ezek jelen vannak a kórházakban, a börtönökben, részt vesznek a szenvedélybetegségek megelőzésében és kezelésében, eredményeket tudnak felmutatni a fiatalok közösségbe történő bevonásában, az önkéntesség népszerűsítésében és az idősgondozás területén is.
Schanda Tamás a projektek egyik fő céljának a szemléletformálást és a "társadalmi érzékenyítést", valamint a kapcsolódó tevékenységek támogatását nevezte. 
A fejlesztési forrásból lehetőség van egyebek mellett közösségfejlesztésre, közösségi tér kialakítására, működtetésére, rendezvények lebonyolítására és informális közösségek formális bejegyzéséhez szükséges költségek megtérítésére is. A nyertes szervezetek vállalják, hogy programjaikkal elősegítik a hátrányos helyzetben élők aktivitásának növelését, felelősségtudatuk megerősítését - közölte.
Olyan projekteket, szervezeteket támogattak, amelyek a legmegfelelőbb megoldásokat tudják helyben nyújtani.


Fülöp Attila, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: az alulról szerveződő civil szervezetek azért áldozzák fel idejüket, energiájukat, sokszor a vagyonukat, hogy egy-egy település, településrész teljes vagy valamilyen szempontból hátrányos helyzetű közösségét segítsék. 
2010 és 2015 között a civil szervezeteknek juttatott állami támogatások mértéke 144 milliárd forintról 202 milliárd forintra nőtt. 
Mint elmondta, pozitívak a visszajelzések a 2016 végén elfogadott jogszabály-módosításról is, amellyel egyszerűsíteni kívánták a bürokratikus eljárásrendet - például változásbejegyzésnél, alapításnál - valamennyi civil szervezet számára.
Felhívta a figyelmet az egyházak komoly közösségépítő és -fenntartó szerepére is, megjegyezve, hogy a KSH adatai szerint a magyar lakosság 55 százaléka tartja magát valamelyik egyházhoz tartozónak.

Molnár Ferenc, a kecskeméti Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat vezetője elmondta: a felső határnak megfelelő 50 millió forintot nyerték el. A program keretében egyszerre dolgoznak a célcsoportjukat jelentő és gyakran a perifériára szoruló szenvedélybetegekkel és pszichiátriai betegekkel, valamint az egyházi közösség tagjaival.

 

Galéria

KecskemétKecskemétRév Szolgálat