2024.02.25, Vasárnap

A duális szakképzés egy sikertörténet, ami Kecskemétről indult

Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2017.10.06. 21:17

A gyakorlatorientált képzés kecskeméti modellje és jövőképe állt annak a konferenciának a középpontjában, amellyel ünnepélyes keretek között átadták a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara új konferenciatermét.

Hirdetés

A szakgimnáziumokban mintegy 50 ezer diáknak egyengeti az útját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. 300 munkatárs dolgozik azon, hogy összekösse az iskolát, a gyereket, a családját és a gyakorlati képzőhelyet.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke vázolta a konferencián a magyarországi duális képzés jelentőségét. Ahogyan elmondta: a gazdaság erre a modellre épül; nemcsak nálunk, hanem Európa fejlett államaiban is. A kamara szerepe a munkaerőpiaci előrejelzés, a duális képzés felügyelete és ellenőrzése.

Ez a funkció a jövőben tovább fog erősödni – erről már Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára beszélt. 
A duális szakképzés, aminek a bölcsője Kecskemét, mára már Magyarországon is egy sikertörténet.

Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára előadásában kifejtette: a gyakorlatorientált duális képzés egy tökéletes lehetőség a jövő tervezésére, mert a vállalkozások vezetői a munkaerő beépítését ezáltal könnyebben tudják megtenni. A legjobbak kiválasztása egy nagyon kiváló pozíció! Erre ma még inkább a nagyvállalatok nyitottak, a kis- és középvállalkozások kevésbé – mondta el Pölöskei Gáborné, aki felvázolta azt a folyamatot, amely az ágazati készségtanácsok megalakulásáról szól. A gyártók és a szolgáltatók közösségének koordinálása a kamarák feladata lesz.


A szakképzési konferencia részeként került sor a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara új konferenciatermének avatására. Technikailag Kecskemét legkorszerűbb konferenciaterme a köztestület saját beruházásaként valósult meg egy év alatt. Gaál József elnök elmondta: a közel 200 főt befogadó helyiség Platter János nevét viseli. Platter János 1921-ben a jól működő Első Kecskeméti Konzervgyár sikerein fölbuzdulva építtette fel az új Gyümölcs-Főzelék konzervgyárat, amelyet Kecskemét legnagyobb, sok embernek kenyeret adó nagyüzemévé fejlesztette. Ő a hírös város gazdasági múltjának meghatározó személye. Tevékenysége indította el a helyi gépgyártást. 
Az ünnepélyes teremavatón a tervezési és kivitelezési feladatok színvonalas elvégzéséért a köztestület több vállalkozást részesített a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamaráért Partnerdíjban.

Az ünnepi alkalom méltó lehetőséget adott arra is, hogy a kamara köszöntse és díjazza a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Bács-Kiskun megyei dobogós helyezett tanulóit és felkészítő tanáraikat.

KecskemétKecskemétBács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamaraduális szakképzés