2024.04.25, Csütörtök
Zombor Gábor: A polgármesteri időszakom minden percére büszke vagyok
Bácsmegye.hu

Zombor Gábor: A polgármesteri időszakom minden percére büszke vagyok

Bácsmegye.hu

2017.09.04. 13:33

2017. szeptember 4-én Dr. Salacz László és Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselők sajtótájékoztatót tartottak a nyugdíjas embereket érintő aktualitásról a kecskeméti Városházán.

Hirdetés

A nyári uborkaszezon végeztével beindulnak az események a Parlamentben is. Érezhető közelségben a választások, melyet megelőzően – a kommunikációjukat megfigyelve – kampányüzemmódban kezdenek el működni a pártok.

Ezen időszakban elhangzott témák közül a mai sajtótájékoztatón Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő kiemelte a nyugdíjas embereket érintően megfogalmazott kijelentéseket: azok a megfogalmazások, melyeket a Jobbik pártelnöke leírt, azok összeségében sértők az idősebb generáció számára. Politikai hovatartozástól függetlenül, hogy milyen kritikával illeti az egyik párt vezetője a másik szimpatizánsait az intelligencia kérdése, az pedig, hogy milyen stílusban teszi, az magát a kijelentőt minősíti.

Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő, a Jobbik pártelnökének kijelentésére reagálva elmondta: Minden pártnak vannak olyan szimpatizánsai, akiket már csak az életkoruk miatt – illetve amit átéltek – is érdemes tisztelni. Ez a korosztály továbblépett már több nehezebb időszakból is. Becsülendő, hogy mindig nagy józansággal szerepelt ez a korosztály, így, ha valaki(k)nek van felhatalmazása, hiteles mondanivalója a 20. századról, akkor azok ők.

Végül hozzátette: ezeket az embereket megsérteni nem szabad, és nem lehet. Az ilyen hivatalos pártkommunikációnak az alkalmazása – a történelmi előzményeket ismerve – mindig rossz előjelekre utal ezen politikai csoportosulások számára.

Dr. Salacz László, országgyűlési képviselő a témával kapcsolatban elmondta: a politikai közbeszéd minimumot be nem tartva Vona Gábor, a Jobbik elnöke megsértett körülbelül három millió embert, és a mai napig nem következett be az a bocsánatkérés, amit mindenki elvárhatna tőle. A Jobbik elnöke bebizonyította, hogy a hatalomért mindenre képes, azonban ez sem jogosítja fel arra, hogy egy egész társadalmi rétegről sértően nyilatkozzon.

Kiemelte: Ez a korosztály végig dolgozta a 20. századot. A Jobbik 20. századi pártnak mondja magát, azonban ahhoz hogy 21. századi pártnak mondhassa magát egy 20. századnak is el kellett telnie, annak minden gyötrelmével együtt. A Fidesz-KDNP ezzel szemben mindig a nyugdíjasok pártján áll. A kormány mindig ügyelt arra, hogy Magyarország gazdasági fejlődése jelentkezzen a nyugdíjasoknál is. A kormány figyelt arra, hogy a nyugdíjak megőrizzék a reálértéküket, valamint plusz juttatásként a nyugdíjasok helyzetét tovább könnyítette az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése is. Elfogadtuk a nyugdíjas szövetkezetek létrehozását is.

Közel két hónap telt el a Jobbik elnökének kijelentése óta, és azóta sem hangzott el egy bocsánatkérés sem. A Fidesz-KDNP pártszövetség úgy gondolja: ha nem is pártpolitikai szempontból, de józan, emberi felfogásból erre a bocsánatkérésre mindenféleképpen sort kell keríteni – tette hozzá Dr. Salacz László, országgyűlési képviselő.


Miután Kecskemétnek a mára szinte hihetetlen ívűnek is ítélhető fejlődése Dr. Zombor Gábor 2006-os polgármesteri ciklusával vette kezdetét, a képviselőt arról kérdeztük, a jövőre lejáró harmadik parlamenti ciklusának a végéhez közeledve, hogy jelenleg mit csinál és azt is, hogy a polgármesteri vagy a parlamenti munka szimpatikusabb számára?

Dr. Zombor Gáborról azt biztosan senki sem állíthatja, hogy egy szószátyár típus lenne, hiszen közismert, hogy rendkívül pontosan és tömören fogalmazza meg a mondandóját, így elgondolkodtató, hogy erre az egyszerűnek tűnő kérdésre 12 perces választ adott. Ezzel kezdte a válaszát:

„Nehéz úgy megvonni ennek az időszaknak a rezüméjét, hogy még tart a parlament. Az biztos, hogy az elmúlt időszak Kecskemét életében meghatározó volt. Nem a személyes közreműködésem kiemelve, de azt gondolom, hogy nagyon jó helyen és nagyon jó időben tettük a dolgunkat és ennek a városnak hosszú-hosszú évtizedekre, de lehet, hogy nagyobb távlatban sikerült megadni azt a lehetőséget, azt a lökést, ami most már úgymond automatizmus.”

Majd a válaszában visszaemlékezett a 2006-os Kecskemétre, amit akkor egy nagyon kedves és nagyon szerethető, ugyanakkor egy szinte „zsákutcában” lévő városként jellemzett. Elmondta, hogy már a polgármesteri ciklusa elején – akkor nehezen magyarázható módon – arra törekedett, hogy komoly szakemberek bevonásával kidolgozzák, hogy hogyan fejlődhetne érdemben Kecskemét.

Visszaemlékezett, hogy 2006-ban arról szólt a közbeszéd, hogy meg tudja-e menteni a város a főiskoláját, felidézte azt a sztereotípiát, miszerint Kecskemét egy mezőgazdasági város, és a Knorr-Bremse és a Phoenix-Mecano volt a város két legjelentősebb ipari vállalata.

Mint elmondta a terveik megvalósításához a lökést a sok-sok ember közreműködésében Kecskemétre települő Mercedes gyár adta meg. Így mára az új egyetem építéséről beszélhetünk, egy fejlődő Univer-ről beszélhetünk, aki létrehozta a saját profiljában Közép-Európa, talán Európa legfejlettebb üzemét.

Elmondta, hogy amikor letelepült a Mercedes sok helyen elhangzott, hogy „letelepült a kukoricaföldre egy összeszerelő üzem és ha majd nem fogy a Mercedes, akkor meg fog szűnni”. Mint közismert, nem ez történt, hiszen egy újabb 3,6 mrd euró összegű gyárépítés vette kezdetét a Mercedes részéről, ehhez kapcsolódóan már nyolcvannál tart a betelepült vállalatok száma és emellett közismert, hogy a Knorr-Bremse és a Phoenix Mecano is tudott fejleszteni.

„Elmondható, hogy Kecskeméten beindultak azok a folyamatok, amit konjunktúrának nevezhetünk, amelyek a mai napig is folytatódnak. Ezt a folyamatot jól menedzselik a polgármester asszonyék, segítünk mi is, hiszen megvannak azok az ügyek amelyekkel én foglalkozom, amely ügyek Kecskemétet is jelentősen érintik. A háttérben nagyon komoly munka folyik a város érdekében, amit talán a személyiségemből adódóan - hiszen én sem voltam tolakodó a médiával - e miatt lehet, hogy egy kicsit háttrébe szorult a megjelenésem.”

A saját személye kapcsán elmondta, hogy:

„Amikor választani kellett a polgármesteri és a parlamenti képviselői megbízatás között, akkor a miniszterelnök engem arra kért, hogy menjek vele és vállaljak kormányzati szerepet. Aminek az lett a vége, amik közismertek, tehát nem önszántamból, nem küldtek, hanem egészségi problémák miatt fejeztem be. Ezt persze sokan nem hiszik el, hiszen a politikában kialakult az a gyakorlat, hogy ezt nem kell elmondani senkinek, mert ez gyengíti a politikai mozgásterét az embernek. De sajnos ezek vannak, fennállnak, így én is visszafogtam magam és igyekszem azt az egészséges életet élni, ami még belefér.”

„Én minden percét élveztem és nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen közösségben, ilyen városban lehettem polgármester és képviselő is.”

KecskemétDr. Salacz LászlóDr. Zombor Gábor