2024.03.28, Csütörtök

Négy napra újra Kecskemét lesz a népzene fővárosa

fesztivalkalauz.hu, hirosagora.hu

2017.09.12. 15:20

Az idén 27. alkalommal rendezik meg Kecskeméten a Népzenei Találkozót szeptember 14. és 17. között.

Hirdetés

Szeptember végén szervezik meg a több évtizedes hagyományra visszatekintő Kecskeméti Népzenei Találkozót, amely a népzenekutatóknak és a zenebarátoknak egyaránt hasznos időtöltést és kellemes kikapcsolódást ígér.

Akár szimbolikus jelentőséget is tulajdoníthatunk annak, hogy éppen Kodály Zoltán halálának évében kerülhetett sor az első Kecskeméti Népzenei Találkozó megrendezésére. Sajnos, Kodály már nem élhette meg – de az akkori anyagi és ideológiai nehézségek, ellenérzések ellenére, mégis nagy sikerrel került sor erre az országos jelentőségű kezdetre.

A fesztiválon a főszerep a népzenéé: az egész Kárpát-medence területéről hívnak hagyományőrzőket, előadókat, együtteseket, zenekarokat az idősebb és fiatalabb nemzedékből egyaránt. A népzene minél szélesebb körű megismertetése érdekében többnyire népzenei rendhagyó órák, táncházak szerepelnek a programsorozatban.

Idén a porgramok között szerepel irodalmi est, konferencia, hagyományörző gálaműsor, táncház, prímás verseny, valamint kecskefőző verseny is. Fellépők: Magyar Állami Népi Együttes, Fonó zenekar, Parapács zenekar, Trill Zsolt, Kerekes Éva, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék, és még sokan mások.

A 27. Kecskeméti Népzenei Találkozó programtervezete ITT található.

 

Forrás: fesztivalkalauz.hu, hirosagora.hu

KecskemétKecskemétnéptáncfesztivál2017népzenefőzőversenytalálkozó