2024.04.20, Szombat
A magyar tűzvédelem megteremtőjéről nyílt kiállítás Kecskeméten
Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy

A magyar tűzvédelem megteremtőjéről nyílt kiállítás Kecskeméten

bacs.katasztrofavedelem.hu

2017.09.21. 10:45

A magyar tűzvédelem megteremtőjének, Gróf Széchenyi Ödönnek állít emléket a Cifrapalotában nyílt szakmatörténeti kiállítás.

Hirdetés

A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös szervezésében „Nagy nevek örökösei ….” Gróf Széchenyi Ödön a magyar tűzvédelem megteremtője címmel, szakmatörténeti kiállítás nyílt a Cifra Palotában. A kiállítás anyagát - mely a történelmi időkbe röpíti vissza a látogatót - négy hónapon keresztül tekintheti meg a nagyközönség.

„Nagy nevek örökösei … nagy kötelességeket is örökölnek.” Ez az intelem kíséri végig életútján Gróf Széchenyi Ödönt, Gróf Széchenyi István fiát a Fővárosi Tűzoltóság létrehozóját és Főparancsnokát a Magyar Országos Tűzoltószövetség első elnökét a Konstantinápolyi Tűzoltóság megszervezőjét. Apja nyomdokain haladva különböző nemzeti egyesületek, szakmai társágok és gazdasági társaságok alapításán is munkálkodott. Közel másfél évszázada szervezte meg a főváros önkéntes tűzoltó egyletét, majd kezdeményezte a hivatásos állami tűzoltóság felállítását a Magyar Országos Tűzoltószövetség megalakítását is.

 

Egy kis ízelítő a kiállítás anyagából:

A Magyar tűzvédelem történetének áttekintésével kezdődik a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának kiállítása, majd részletesen bemutatja Széchenyi István 1839-ben született ifjabbik gyermekének sokszínű életútját. Vállalkozó, neves közéleti és társasági személyiség, legendás sportember, hajóskapitány és zeneszerző. Budapest fejlesztéséért végzett tevékenységeinek egyik ma is működő emléke a Budavári Sikló. Gróf Széchenyi Ödön 1922-ben hunyt el, konstantinápolyi pasaként. A kiállítás középpontjában az ő fordulatos élete állt. A magyar tűzoltók benne tisztelik szervezetük, hivatásuk hazai megalapítóját. 

A kiállítás hangsúlyos részét képezik a magyar tűzoltó feltalálók és találmányaik.

Szabó Pál és fiai 1824-ben szabadalmaztatták a gőzfecskendőt. A mai sűrített levegős légzőkészülék ősét Kőszegi Mártony Károly táborintéző főstrázsamester találta fel 1830-ban. Szilvay Kornél fővárosi tűzoltó főtiszt több műszaki találmánya közül legjelentősebb a szárazoltógép meg alkotása, amely lehetővé tette a vízkár nélküli tűzoltást. Szőcs István vegyipari gépészmérnök 1989-ben szabadalmaztatta találmányát, az impulzusoltót.

 

Forrás: bacs.katasztrofavedelem.hu

KecskemétCifrapalotakiállításkatasztrófavédelem2017tűzvédelemGróf Széchenyi Ödön