2024.03.28, Csütörtök

Mentorházat alakítanak ki Kecskeméten a koraszülöttek számára

mti

2017.08.04. 10:54

Három évre szóló, 1,2 milliárd forint összegű támogatást kapott a Széchenyi 2020 program keretén belül az a pályázat, amelyben koraszülöttek és családjaik számára alakítanak ki mentorházakat és mentorhálózatot a dél-alföldi régióban.

Hirdetés

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország társfinanszírozásában valósul meg. A sajtóiroda közleményében felidézte: a kormány célul tűzte ki a család társadalmi szerepének megerősítését, továbbá a gyermekek és fiatalok képességeinek kibontakoztatását. 

A felhívás közhasznú civil szervezetek számára biztosít lehetőséget, amelyre a Korábban Érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány sikeresen pályázott.

Az alapítvány nagy tapasztalattal rendelkezik a koraszülöttek támogatásában. Az eddigi munkája során kiterjedt kapcsolatrendszert alakított ki az orvosi, tudományos és támogató területeken, továbbá közösségteremtő, szakmai programokat, valamint forrásteremtő rendezvényeket szervezett. Így aktív szerepet vállalt a Koraszülött Intenzív Osztály működési feltételeinek javításában - olvasható a közleményben.

A 2020 végére befejeződő projektben a koraszülöttek és családtagjaik, valamint az ellátásukban érintett szakemberek komplex támogatása valósul meg - húzták alá.

A projekt során az alapítvány felméri a koraszülöttek jellemzőit, valamint feltérképezi igényeit. Erre a tudásra alapozva három mentorházat alakítanak ki Szegeden, Kecskeméten és Gyulán, együttműködve a városok kórházainak Perinatális Intenzív Centrumaival.

A programnak köszönhetően a mentorházakban a koraszülöttek és hozzátartozóik holisztikus szemléletű, direkt szolgáltatásokat vehetnek igénybe ingyenesen. A szolgáltatások egyrészt a koraszülöttek pszichomotoros fejlődését támogatják, másrészt a családtámogató szolgáltatások a szülők kompetenciaérzését növelik ebben a nem várt élethelyzetben - írta a Miniszterelnökségi Sajtóiroda. 

A projekt lehetőséget biztosít a koraszülöttek ellátásában tevékenykedő szakemberek ismereteinek és készségeinek bővítésére is, valamint a projektperiódusban gyűjtött friss tudásuk és tapasztalataik megosztására a megfelelő fórumokon - tették hozzá. 

A sajtóiroda végső célnak egy olyan modellprogram kiépítését és működtetését nevezte, amelynek eredményeként az érintett családok mind az egyéni kompetenciaszintjükben, mind pedig közösségi pozíciójukban és társadalmi elfogadottságukban megerősödnek.

 

Forrás: mti

KecskemétcsaládkórházszakembermentorházkoraszülöttDél-Alföldellátás