2024.06.18, Kedd
Kecskeméten táborozó gyerekeknek tartott előadást a rendőrség
Fotó: police.hu

Kecskeméten táborozó gyerekeknek tartott előadást a rendőrség

police.hu

2017.07.25. 09:06

A gondtalan nyár érdekében, a Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégiumban táborozó hátrányos helyzetű fiatalok számára július 24-én prevenciós programot tartott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa.

Hirdetés

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület felkérése alapján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály szakelőadója, Váróczi-Bakos Rita c. r. őrnagy a nyár veszélyei témakörben 2017. július 24-én prevenciós programot tartott a Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégiumban táborozó hátrányos helyzetű fiatalok számára. A szakember a nyár veszélyeire, azok megelőzésének lehetőségeire játékos feladatok segítségével hívta fel a napközis táborban lévő 3-15 év közötti gyermekek figyelmét.

A biztonságuk érdekében elhangzott tanácsok között az alábbiak kiemelt figyelmet kaptak:

 

  • A nyári szünidőben sok gyermek tartózkodik egyedül, felügyelet nélkül az otthonában. Fontos, hogy csak ismerőst engedjenek be a lakásba, baj esetén haladéktalanul hívják a szüleiket vagy a 112-es segélyhívó számot!

 

  • Figyeljenek az internet használat során adataik megadásának veszélyeire, tudjanak a visszaélés elkerülésének lehetőségeiről! Ismerjék a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, az általuk nyújtott telefonos szolgáltatások elérhetőségeit!

 

  • Sokan a gyermekek hiszékenységét és gyengébb fizikai képességét kihasználva valósítanak meg bűncselekményeket. Ezért kiemelten fontos, hogy a gyermekek idegennel ne álljanak szóba, ne fogadjanak el tőlük semmit és ne menjenek el ismeretlen helyre!

 

  • A nyári szünidő alatt a fiatalok csak azokra a helyekre menjenek játszani, barátokkal szórakozni, ahová a szülők elengedték őket! Tanácsos megbeszélni, hogy a gyermek milyen időpontra érjen haza, ha mégis közbejönne valami, mindenképpen értesítse erről szüleit a felesleges aggodalom elkerülése érdekében!

 

  • Jól fontolja meg, hogy milyen értéktárgyat visz magával és azokat hol tartja! Egy hivalkodóan viselt ékszer, mobiltelefon, egyéb értéktárgyak könnyen felkeltheti mások érdeklődését!

 

  • A strandokon és természetes vizek partján tartsák be a fürdőzésre vonatkozó szabályokat! Csak annyi értéket és pénzt vigyenek magukkal, ami feltétlenül szükséges, értékeiket helyezzék el a biztonságot garantáló széfben, vagy értékmegőrzőben!

 

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna, hívja a 107-es vagy a 112-es segélyhívó telefonszámok valamelyikét! Ne feledjék: a bűncselekmények többsége kellő odafigyeléssel, óvatossággal megelőzhető!

 

Forrás: police.hu

KecskemétKecskemételőadásbűnmegelőzésBács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság2017 nyárhátrányos helyzetű fiatalok