2024.06.18, Kedd
Újabb értékekkel bővült a hungarikumok gyűjteménye
Fotó: Bacsmegye.hu

Újabb értékekkel bővült a hungarikumok gyűjteménye

mti, Bacsmegye.hu

2017.06.20. 18:10

2017. június 20-án, Kecskeméten, a Kodály Intézetben tartotta soron következő ülését a Hungarikum Bizottság.

Hirdetés

Az ülést követően egy sajtótájékoztató keretében számolt be a bizottság mai döntéseiről dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke és Szemereyné Pataky Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere.

Fazekas Sándor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyűjteménybe és az értéktárba kerülő tételeket a csúcsteljesítmény, a magyar életérzés köti össze.

Bács-Kiskun hungarikumokban gazdag megye, az értékőrzés egyik kiindulópontja, példa más városok és megyék előtt is, ezért is ülésezett a bizottság ezúttal Kecskeméten – tette hozzá. Mint mondta: a magyar huszár a világon mindenhol ismert, egyedülálló fegyvernem, amely a hagyományőrzés, a nemzeti büszkeség és a magyar életérzés elválaszthatatlan részét képezi.

A jövőben a gyűjteményt gazdagítja az Európában egyedülálló települési gazdálkodási forma, a magyar tanya is – tette hozzá. Megjegyezte, a tanyai életmód újra egyre népszerűbb, a változó feltételek között is megtalálta a helyét. A tárcavezető méltatta Erdély történelmi városának, Torockónak “ízig-vérig” magyar épített örökségét is.

A Magyar értéktárba vette a Hungarikum bizottság az egyetlen magyar alapítású, középkori eredetű szerzetesrendet, a pálos rendet és a pásztorkultúra elengedhetetlen részét képező ősi magyar eszközt és fegyvert a hortobágyi karikás ostort. Az értéktárba került továbbá az egyik legsikeresebb magyar sportág egyike, a magyar vízilabdázás, a világszerte ismert, klasszikus magyar szablyavívás és a Felvidéken mintegy 250 éves múltra visszatekintő Hollóházi porcelán.

Szemereyné Pataky Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere a sajtótájékotatón elhangzottakhoz hozzáfűzte: a mai napon  elfogadott hungarikumok között több olyan is található, melyek Kecskemét turisztikai és stratégiai fejlesztésében is alapvető elemeknek számítanak. Folyamatban van Kecskeméten egy turisztikai központ kialakítása is, mely a magyar huszár értéknek az élménnyé formálását szolgálja majd az utókornak.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum bizottság tagja kiemelte: az idei kettős évforduló, hiszen 25 évvel ezelőtt volt az első Hungarikum Konferencia a Lakitelek Népfőiskolán, ahol a gyógyvízről volt szó, a magyar értékekről, a magyar hungarikumokról szóló törvény előkészítése pedig éppen 10 évvel ezelőtt kezdődött el, amit az akkori tíz kistérségben a témában megtartott bemutatóval egybekötött találkozók előztek meg.

Beszélt arról is, hogy 2018. október 22-én, a magyar kultúra napján a Parlamentbe találkozóra hívják valamennyi, a Nemzeti értéktárba tartozó tétel tulajdonosát vagy képviselőjét.

A sajtótájékoztatót követően a Kodály Intézet előtt egy rövid huszárbemutatóra is sor került, ahol a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Huszáregyesülete köszöntötte a megjelenteket.

 

Forrás: mti, Bacsmegye.hu

KecskemétKecskeméttanyaBács-Kiskun megyehuszárhagyományőrzésHungarikumok GyűjteményeMagyar Értéktár