2024.02.25, Vasárnap

Mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Mercedes

napi.hu

2017.04.15. 07:00

Éppen 5 éve, 2012 március 29-én kezdett el termelni a kecskeméti Mercedes-gyár, az első autó, amely legördült a szalagról, egy B-osztály volt.

Hirdetés

 

A Mercedes-Benz személygépjármű üzletága 2008-ban döntött úgy, hogy Kecskeméten építi meg első, Németországon kívüli személygépjármű-gyárát Európában. A gyár megépítésére a vállalat 800 millió eurót fordított 2012-ig.

2013 óta gyártják a CLA, 2015 januárja óta pedig a CLA Shooting Brake modelleket, melyek kizárólag Kecskeméten készülnek az egész világon. A gyártott modellek számának háromra emelkedésével a munkahelyek száma is folyamatosan nőtt: kezdetben mintegy 2.500 ma 4.000 főt foglalkoztatnak. A legyártott autók száma 600 ezer darab.

A kecskeméti gyár a kompakt autókat gyártó termelési hálózat része. A termelést az úgynevezett lead-gyár hangolja össze Rastattban. Ez felelős az új modellek bevezetéséért, a szerszámstratégiáért és a minőségirányításért - mondta Christian Wolff a  Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárigazgatója.

 

Új modellek érkeznek

Az igazgató elmondta, hogy a Mercedes új kompakt autóinak egy része szintén Kecskeméten készül majd. Azért, hogy a gyár megfelelően felkészüljön erre a feladatra, további 580 millió eurót fordítanak a bővítésre. Többek között egy új karosszériaüzem csarnok épül 99.000 négyzetméteren.

A cég tavaly jelentette be, hogy néhány éven belül egy második Mercedes-Benz gyár épül amely 2.500 új munkahelyet teremt. A gyárban egy karosszériaüzem, egy felületkezelő üzem, egy összeszerelő üzem és egy ipari park kap majd helyet.

KecskemétKecskemétMercedes-Benz Hungária KftMercedesautógyártás