2024.04.19, Péntek

Idén ingyenes lesz a kecskeméti öttusa világkupa

mti, Kecskeméti Fürdő

2017.04.25. 09:10

A Világkupa május 4-8. között kerül megrendezésre a Kecskeméti Fürdőben, a Messzi István Sportcsarnokban és a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban, huszonhét ország csaknem 150 versenyzőjével, köztük három olimpiai bajnokkal.

Hirdetés

Bár a tavalyi 185-nél idén kevesebben állnak majd rajthoz, ez egy olimpia utáni évben természetes és a 2016-oshoz hasonlóan színvonalas versenyeket láthatnak majd a Kecskemétre látogatók.     

Az előzetes nevezés alapján a férfiak mezőnyében ott lesz a cseh David Svoboda, 2012 és az orosz Alekszandr Leszun, 2016 olimpiai bajnoka, míg a nőknél a litván Laura Asadauskaite, 2012 ötkarikás aranyérmese.     

A férfi világranglista első 50 helyezettje közül 27, míg a nőknél 21 vesz részt a viadalon - tette hozzá a kecskeméti sajtóeseményen Kármán Sándor, kiemelve, hogy az aktuális női világbajnokért, Kovács Saroltáért is szoríthatnak majd a hazai szurkolók.     

 

A helyszínek változatlanok: az úszásnak a város modern fürdőkomplexuma, a vívásnak a Messzi István Sportcsarnok, a lovaglásnak és a kombinációs számnak a Benkó Zoltán Szabadidő Központ ad otthont.     

 

A tájékoztatón Szenes Márton, a házigazda Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője bejelentette: a világkupa küzdelmeit idén először ingyenesen tekinthetik meg a látogatók.     

Martinek János, a férfi válogatott szövetségi kapitánya elmondta: a tervek szerint fiatal tehetségek mellett a legmagasabban jegyzett magyar versenyzők mindegyike, azaz a 2009-ben egyéniben világbajnok, Londonban olimpiai bronzérmes Marosi Ádám, valamint Demeter Bence és Kasza Róbert is rajthoz áll Kecskeméten.  

Ugyanakkor Kállai Ákos a női válogatott szövetségi kapitánya arról adott tájékoztatást, hogy a 2013-ban egyéniben Európa-bajnok, tavaly csapatban vb-aranyérmes, riói olimpikon Földházi Zsófia indulása még bizonytalan. 
"Bár edz és formája alapján helye volna az indulók között, csak akkor fog szerepelni a végleges névsorban, ha korábbi sérüléséből teljes egészében felépül" - fogalmazott.     

 

A kecskeméti versenyen jövő héten csütörtökön és pénteken a női, illetve férfi selejtezőt, szombaton és vasárnap a két döntőt, hétfőn pedig a vegyes váltót bonyolítják le.     

 

A vk-sorozat februárban, Los Angelesben kezdődött, ahol Demeter Bence győzött és jól szerepelt az ötödikként végző Kasza Róbert is. Márciusban Kairóban találkozott a nemzetközi mezőny, az egyiptomi versenyen Kovács Sarolta lett ötödik, a Fröchlich Tamás, Alekszejev Tamara kettős pedig bronzérmet nyert vegyes párosban. 

A kecskeméti fordulót követően a sorozat negyedik viadalát a lengyelországi Drzonkówban rendezik május utolsó hétvégéjén, míg a vk-döntőt június végén a litvániai Druskininkaiban. Az Európa-bajnokságra július közepén Minszkben kerül sor, az év fő versenyére, a világbajnokságra pedig augusztus végén Kairóban. 
 

KecskemétKecskemétöttusa vkMesszi István Sportcsarnokkecskeméti fürdőBenkó Zoltán Szabadidő Központ