2024.04.23, Kedd

Március 15: A világ magyarságának ünnepe

2017.03.15. 13:17

2017. március 15-én, Kecskeméten idén is sok ember gyűlt össze a Városháza előtt, hogy közösen emlékezzenek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire.

Hirdetés

A megemlékezésen tartott ünnepi beszédében Dr. Fülöp Tamás, főiskolai tanár, a Pallasz Athéné Egyetem tudományos rektor helyettese elmondta: március hónap a megújulás és a természet ébredésének az ideje. Talán a sors akarta így, de talán nem is annyira véletlen, hogy e hónap közepére esik legjelentősebb nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja is. 1848-49 vitathatatlanul a legfontosabb pillére a nemzeti emlékezetnek, a népből egységes nemzetté váló magyarság öntudatra ébredésének pillanata ez.

Kihangsúlyozta: Március 15-e ünnep az egész világ magyarságának számára, hiszen a polgári forradalom és szabadságharc olyan elementáris és egyetemes értékeket hozott felszínre, illetve tett kézen foghatóvá és megélhetővé, mint a szabadság, a függetlenség, a hazaszeretet, és a nemzeti összetartozás élménye. Különösen fontos kiemelni, hogy Bács-Kiskun megye egykori lakói társadalmi hovatartozástól függetlenül gyorsan és egyöntetűen álltak a polgári forradalom vívmányai mellé, majd csatlakoztak a honvédő szabadságharc küzdelmeihez.

A megemlékezésen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, dr. Zombor Gábor és dr. Salacz László, országgyűlési képviselők, Mák Kornél és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesterek, valamint a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetői és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat képviselői is lerótták tiszteletüket a Kossuth szobornál.

Kuna Lajos és Földi János vezetésével a Kecskeméti Városi Fúvószenekar élő játékával, a Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter által betanított Vásárhelyi Pál Általános Iskolai diákjai, valamint a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjai pedig ünnepi műsorukkal működtek közre a megemlékezésen. A megemlékezés közös koszorúzással zárult a Kossuth szobornál.

Galéria

Kecskemétmárcius 152017ünnepi megemlékezés1848-49-es forradalom és szabadságharc