2024.04.19, Péntek

„Emlékezünk, és azt mondjuk: soha többé ilyet!”

2017.02.26. 06:30

1947-ben február 24-én tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Az országgyűlés 2000-ben döntött arról, hogy február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja legyen. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából Kecskeméten a Városházával szemben lévő kopjafánál rendeztek megemlékezést a Kereszténydemokrata Néppárt Bács-Kiskun megyei és kecskeméti szervezetei.

Hirdetés

A megemlékezésen megjelenteket Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere, és a KDNP Bács-Kiskun Megyei elnöke köszöntötte, majd dr. Zombor Gábor, Kecskemét országgyűlési képviselője mondott emlékező beszédet.

Mák Kornél köszöntőjében elmondta: az emberekben élt nemzeti érzés és a vallás is megmaradt a kommunista diktatúrákban, ahol a hittel lehetett legyőzni a hitetlenséget. Ezzel a hittel kell most az áldozatok előtt fejet hajtanunk.

Dr. Zombor Gábor emlékező beszédében kiemelte: az ilyen típusú megemlékezések legfontosabb célja, – amellett, hogy fejet hajtunk az áldozatok előtt – hogy soha többet ne történjen hasonló, valamint, hogy el tudjuk mondani gyermekeinknek és az unokáinknak, hogy honnan tudják majd felismerni a veszélyt. Az utókor figyelmét fel kell hívni arra, hogy ha egy olyan ideológia mentén, mely úgy kínál mindenkinek boldogságot és egyenlőséget, hogy az erőszak alkalmazását megengedhetőnek tartja, akkor vigyázzanak, mert könnyen a kommunizmus áldozataihoz hasonló áldozatokká válhatnak.

A megemlékezésen verset mondott K. Szabó Benedek, valamint Fülöp Anna, a Kecskeméti Corvin Mátyás Iskola 7.c osztályos tanulója. Az eseményen zenei közreműködőként részt vett Szabó Sándor tárogatóművész is. Az ünnepség közös gyertyagyújtással és virágok elhelyezésével zárult a Kommunizmus Áldozatai Emlékműnél.

Galéria

KecskemétKommunizmus Áldozatainak Emléknapjamegemlékezés2017